Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 20:56

Οι αγρότες θα στείλουν τον εκλογικό λογαριασμό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Οι αγρότες θα στείλουν τον εκλογικό λογαριασμό

 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η αύξηση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα είναι εξαιρετικά μεγάλη. Οι αγρότες έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται και να ζητούν λήψη μέτρων προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Η μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα και στα φυτοφάρμακα που ανακοινώθηκε δεν αρκεί και πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στα καύσιμα και στην ηλεκτρική ενέργεια. Η ελληνική αγροτική παραγωγή για να υπάρξει θα πρέπει να παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα. Με το κόστος παραγωγής όπως έχει διαμορφωθεί, αυτό δεν είναι δυνατό. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ενισχύσει την παραγωγή προϊόντων ή θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη την αγροτική παραγωγή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε θέσεις εργασίας αλλά και ομαλή λειτουργία της αγοράς. Το υψηλό κόστος παραγωγής οδηγεί σε αύξηση της τιμής των προϊόντων στην εσωτερική αγορά και σε μείωση των εξαγωγών. Η ελληνική οικονομία βγαίνει πολλαπλώς ζημιωμένη, γι’ αυτό και είναι ακατανόητη η όποια καθυστέρηση σε μέτρα που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής.

Με βάση τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, κινητοποιήσεις από την πλευρά των αγροτών μπορούν να χαρακτηριστούν δικαιολογημένες και στα πλαίσια διεκδίκησης εύλογων και δίκαιων αιτημάτων. Αυτό βεβαίως που συμβαίνει με τα υποτιθέμενα μπλόκα με τα τρακτέρ δεν είναι αυθεντικές κινητοποιήσεις του αγροτικού χώρου, αλλά ετήσιες επιδείξεις επαναστατικής γυμναστικής. Οι εθιμοτυπικές ετήσιες εμφανίσεις τρακτέρ έχουν πλέον γραφικό χαρακτήρα. Οι αγρότες είναι βέβαιο ότι δεν χρειάζονται κινητοποιήσεις αυτού του είδους και με τη συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα. Η έλλειψη όμως οργάνωσης σε συνεταιρισμούς και αγροτικούς συλλόγους οδηγεί στο να μιλούν εξ ονόματος των αγροτών αυτόκλητοι αγροτοπατέρες.

Έχουμε την αίσθηση ότι όσο κακό κάνουν στους αγρότες πολιτικοί οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος των προβλημάτων, άλλο τόσο κακό κάνουν οι αυτόκλητοι σωτήρες τους. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει για μία ακόμη φορά να κρυφτεί πίσω από αναξιόπιστους, κομματικά υποκινούμενους αγροτοπατέρες, προκειμένου να μην απαντήσει στα εύλογα αιτήματα μείωσης του κόστους παραγωγής. Επικοινωνιακά ενδεχομένως η κυβέρνηση να τα καταφέρει. Οι πραγματικοί αγρότες όμως γνωρίζουν ακριβώς πώς έχουν τα πράγματα και ζητούν λύσεις. Οι αγρότες στο τέλος είναι βέβαιο ότι θα στείλουν τον εκλογικό λογαριασμό σε αυτούς που έχουν την ευθύνη, και αυτή είναι η κυβέρνηση.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 20:41

NEWSLETTER