Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2022 22:15

Κρίσιμοι μήνες για τους δρόμους της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Θετικές θεωρούνται μια σειρά εξελίξεις στα οδικά έργα της Μεσσηνίας. Η ανάδειξη προσωρινού αναδόχου στο δρόμο Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, η εξασφάλιση χρηματοδότησης για το Τζάνε – Καλαμάκι, η κινητικότητα για την παράκαμψη της Γιάλοβας, δημιουργούν αισιοδοξία για την πορεία των σημαντικών αυτών έργων. Την ίδια ώρα υπάρχουν δικαιολογημένες αντιδράσεις για τη συνεχιζόμενη στασιμότητα στο Καλό Νερό – Τσακώνα αλλά και για την κατασκευή της περιμετρικής Πύλου.

Το μεγάλο οδικό έργο Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη χωρίς την περιμετρική της Πύλου είναι προφανώς ελλειμματικό. Η παράλειψη αυτή δεν είναι όμως, όπως επανειλημμένα έχουμε υποστηρίξει, το μοναδικό πρόβλημα στον συγκεκριμένο οδικό άξονα. Το ποια θα είναι η τελική χάραξη του συγκεκριμένου δρόμου και το τι ακριβώς θα κατασκευαστεί είναι ζητήματα τα οποία βρίσκονται ακόμα υπό διαπραγμάτευση και θα οριστικοποιηθούν στο μέλλον. Υπάρχει ζήτημα επίσης για τη σύνδεση του δρόμου με την Καλαμάτα στο Ασπρόχωμα, καθώς και για τις εισόδους-εξόδους της Μεσσήνης, αλλά και για το τμήμα Σουληνάρι – Πύλος.

Όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα κουβάρι εκκρεμοτήτων το οποίο θα πρέπει να ξεμπλεχτεί το επόμενο διάστημα. Η επιλογή του υπουργείου να μη λάβει υπόψη του καμία από τις παρατηρήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Καλαμάτας και Μεσσήνης στη φάση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων δείχνει υποτίμηση των τοπικών κοινωνιών. Όλοι όσοι ξέρουν την περιοχή αντιλαμβάνονται ότι η χάραξη που έχει εγκριθεί πάσχει, και τα προβλήματα είναι βέβαιο ότι θα αναδειχθούν στη φάση της οριστικοποίησης των μελετών. Αν γίνει προσπάθεια να μπαλωθούν με στόχο το οικονομικό όφελος του κατασκευαστή, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθεί ένας δρόμος κατώτερος των περιστάσεων και των αναγκών της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την περιμετρική της Πύλου, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν εντάχθηκε στον αρχικό σχεδιασμό του έργου, αλλά και η παρελκυστική τακτική που ακολουθείται από το υπουργείο με πρόσχημα τις μελέτες. Οι μελέτες εμφανίζονται και... εξαφανίζονται ανάλογα με τον συνομιλητή, αλλά αυτό που σίγουρα δεν υπάρχει είναι το χρηματοδοτικό πλαίσιο ένταξης για την κατασκευή της περιμετρικής.

Σε σχέση με το Καλό Νερό – Τσακώνα χρησιμοποιείται και εδώ η δικαιολογία της ωρίμανσης των μελετών. Το πραγματικό όμως πρόβλημα είναι ότι το τμήμα αυτό έχει αποκοπεί από την πορεία του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα. Η εξαίρεση του τμήματος Πύργος – Καλό Νερό, λόγω της σχετικής απόφασης του ΣτΕ για τη διέλευση στη Ζαχάρω, έχει δημιουργήσει τεράστια εμπλοκή που καθιστά δύσκολη την ένταξη μόνο του τμήματος Καλό Νερό – Τσακώνα. Οι υποσχέσεις και οι διαβεβαιώσεις που διαχρονικά δίνονται είναι για να κερδίζεται χρόνος από τις κυβερνήσεις και να παραμένει ζωντανή η εκκρεμότητα.

Το ενδεχόμενο κατασκευής δρόμου από τη Μεγαλόπολη στην Αρχαία Ολυμπία είναι προφανές ότι θα κλείσει οριστικά το ζήτημα της κατασκευής αυτοκινητόδρομου μεταξύ Πύργου – Τσακώνας, και θα μείνει το Καλό Νερό – Τσακώνα ως δρόμος τοπικού ενδιαφέροντος. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και υπήρξε μηδενική αντίδραση της Τριφυλίας σε όλες τις φάσεις και ειδικά όταν το τμήμα βγήκε από το συνολικό πακέτο της κατασκευής του δρόμου Πάτρα – Τσακώνα. Το να αναζητούν τώρα εξιλαστήρια θύματα για να φορτώσουν τη διαχρονική ανυπαρξία τους είναι τουλάχιστον ατυχές.

Ακόμα όμως και τώρα, θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ξεκάθαρες απαντήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για το πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί το συγκεκριμένο έργο. Το κρίσιμο είναι να αποφασιστεί αν μπορεί να κατασκευαστεί ολοκληρωμένος αυτοκινητόδρομος από τον Πύργο μέχρι την Τσακώνα. Αν το εμπόδιο της Ζαχάρως είναι ανυπέρβλητο και επιλεγεί η σύνδεση των αυτοκινητόδρομων στη Μεγαλόπολη, τότε θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για ριζική αναβάθμιση του δρόμου Καλό Νερό – Τσακώνα. Όλα τα καρπούζια δεν χωρούν στην ίδια μασχάλη, και ο ρεαλισμός είναι καλύτερη επιλογή από τη μακαριότητα της ακινησίας.

Το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμο για όλα τα οδικά έργα της Μεσσηνίας. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το Καλαμάτα – Μεθώνη, το Τζάνε – Καλαμάκι και την παράκαμψη της Γιάλοβας πρέπει να αποτελέσει «κόκκινη» διεκδικητική γραμμή. Η αποσαφήνιση προθέσεων και η ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα για το Καλό Νερό – Τσακώνα και την περιμετρική της Πύλου, αν δεν γίνει τώρα, θα πάει πολλά χρόνια πίσω. Συνολικά, όποια έργα δεν ενταχθούν τώρα που ανοίγει το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάπτυξης, πάνε για την επόμενη δεκαετία. Οι τοπικοί παράγοντες στη φάση αυτή οφείλουν να πιέσουν και να επιτύχουν αποφάσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν το οδικό δίκτυο που έχει ανάγκη η περιοχή για την οικονομική της ανάπτυξη.

panagopg@gmail.com