Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 21:04

Φωτογραφίες σε ένα παρακμιακό σκηνικό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η Μεσσηνία υποδέχθηκε την Κυριακή τους πρώτους τουρίστες. Το άνοιγμα της περιόδου στα μέσα Φεβρουαρίου είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν είναι κρίσιμο στοιχείο για την αύξηση των εσόδων και την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Εδώ όμως τελειώνουν τα καλά νέα για την περιοχή. Η σεζόν άνοιξε μόνο για την Costa Navarino, ενώ όλοι οι υπόλοιποι δείχνουν δυσκολία στο να ακολουθήσουν.

Οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες ειδικότερα επιδεικνύουν τεράστια αδυναμία προσαρμογής στις συνθήκες που δημιουργούνται. Προσπαθούν να ποτιστούν επικοινωνιακά ως γλάστρες χωρίς να προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Η εικόνα στην υποδοχή στο Αεροδρόμιο της Καλαμάτας ήταν επιεικώς θλιβερή. Η αισθητική της δεκαετίας του ‘50 με τους τσολιάδες από τη μια μεριά και τους δέκα διαμαρτυρόμενους αγρότες που «πεινάνε» στον κόμβο του αεροδρομίου από την άλλη, μόνο θλίψη προκάλεσαν. Σε όλα αυτά αν προστεθεί και η εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, με τις κλειστές τουαλέτες και τα σπασμένα στέγαστρα, οι τουρίστες αναμφίβολα θεώρησαν ότι έφτασαν σε μια τριτοκοσμική χώρα, που οι ιθαγενείς τούς υποδέχτηκαν με… καθρεφτάκια και εκκλήσεις για… ελεημοσύνη!

Επιχειρηματίες και πολιτικοί παράγοντες χρειάζεται να αναθεωρήσουν τη στάση τους σε μια σειρά από ζητήματα και να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που έχει ανοιχτεί. Η κύρια είσοδος του τουρισμού της Μεσσηνίας, το αεροδρόμιο, χρειάζεται συνολική αναβάθμιση η οποία έχει καθυστερήσει. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι αυτό που καθυστερεί την παραχώρησή του σε ιδιώτη, αλλά χωρίς αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου η περιοχή δεν μπορεί να προσδοκά πολλά από τον τουρισμό στο μέλλον. Οι τοπικοί παράγοντες πρέπει να αντιληφθούν ότι η υποδοχή των τουριστών δεν γίνεται για να βγάλουν οι ίδιοι φωτογραφίες ανάμεσα σε τσολιάδες. Μόνο σε χώρες του τρίτου κόσμου πάνε οι βουλευτές και οι δήμαρχοι να βγάλουν φωτογραφίες στην πίστα του αεροδρομίου υποδεχόμενοι τουρίστες. Αν θεωρούν ότι χρειάζεται εκδήλωση υποδοχής, αυτή θα  πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και στόχευση. Οι φωτογραφίες σε παρακμιακό σκηνικό και οι δηλώσεις αυτοθαυμασμού προκαλούν θλίψη στους πολίτες αλλά και ζημιά στο τουριστικό προϊόν.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 20:56