Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 22:07

Ευχές και κραυγές δεν φέρνουν αποτέλεσμα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας με την παρουσία βουλευτών και λοιπών φορέων για το δρόμο Καλό Νερό - Τσακώνα όπως αναμενόταν δεν μας έκανε σοφότερους, ούτε και δρομολόγησε κάτι ουσιαστικό. Οι περισσότεροι βρήκαν ακόμα μια ευκαιρία για ωραία ευχολόγια και επίδειξη τοπικού πατριωτισμού. Κάποιοι που αποτελούν παρελθόν -απλώς δεν το έχουν κατανοήσει ακόμα- πήγαν να βγάλουν το …μπαγλάμι τους ζητώντας να σταματήσει ο κόσμος να κινείται, γιατί αυτοί δεν πρόλαβαν να κάνουν τίποτα όταν είχαν την ευθύνη. Ακόμα όμως και μέσα από αυτές τις ουσιαστικά αμήχανες τοποθετήσεις αναδείχθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην προοπτική του συγκεκριμένου έργου.
Το μεγάλο ζήτημα είναι η διασύνδεση του δρόμου από τον Πύργο μέχρι το Καλό Νερό. Η απαγόρευση του ΣτΕ αφορά ένα οδικό τμήμα 25 περίπου χιλιομέτρων. Μιλάμε δηλαδή για τον μισό δρόμο από τον Πύργο μέχρι το Καλό Νερό. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες πώς θα τρέξει σύμβαση παραχώρησης και πού θα μπουν διόδια για να καταστήσουν οικονομικά βιώσιμο ένα δρόμο που έχει έτσι και αλλιώς χαμηλό κυκλοφοριακό φόρτο; Υπάρχει στην παρούσα φάση δυνατότητα χρηματοδότησης και από ποιο χρηματοδοτικό πλαίσιο; Να σημειωθεί ότι για να προχωρήσει το Πάτρα - Πύργος συνδέθηκε στην παραχώρηση τυπικά και το νότιο τμήμα του δρόμου, κίνηση που κάνει δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την ένταξη του τμήματος Καλό Νερό - Τσακώνα σε μια μελλοντική αναθεώρηση σύμβασης με τον «Μορέα» για κατασκευή του ως κλάδου τού Καλαμάτα - Αθήνα.
Το τμήμα Πύργος - Τσακώνα έχει μικρό κυκλοφοριακό φόρτο και δεν μπορεί να γίνει ως συνεχόμενος κλειστός αυτοκινητόδρομος. Αυτό ήταν πάντα το πρόβλημα για την κατασκευή του, γι’ αυτό και μπαίνει εδώ και χρόνια κάτω από το χαλάκι αναμένοντας όλοι… κάποιο θαύμα. Το ερώτημα που ζητά απάντηση είναι αν υπάρχει τρόπος να κατασκευαστεί κλειστός αυτοκινητόδρομος που θα ενταχθεί σε σύμβαση παραχώρησης, ακόμα και αν επιδοτηθεί η κυκλοφορία από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως είχε γίνει και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Αυτοκινητόδρομος που να περνά μέσα από σπίτια για 25 χιλιόμετρα και με κίνδυνο το 90% όσων κινούνται τοπικά να μην τον χρησιμοποιούν, δεν μπορεί να υπάρξει. Η αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων χρειάζεται σοβαρή συζήτηση, σε συσκέψεις κεκλεισμένων των θυρών και όχι για τις εντυπώσεις, που θα καταλήγει σε ολοκληρωμένη πρόταση. Με ευχές και με κραυγές αποτέλεσμα δεν πρόκειται να υπάρξει.

panagopg@gmail.com