Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 22:54

Η μάχη κατά του ανορθολογισμού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η μάχη κατά του ανορθολογισμού

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται σε υγιεινό περίπατο, όπως κάποιοι ανέμεναν. Οι Ουκρανοί υπερασπίζονται σθεναρά την πατρίδα τους, ενώ και οι Ρώσοι φαντάροι δεν ξέρουν για ποιον ακριβώς λόγο πολεμούν. Οι χώρες της Δύσης η μία μετά την άλλη στέλνουν βοήθεια στους Ουκρανούς και λαμβάνουν μέτρα κατά του καθεστώτος Πούτιν και ολιγαρχών της Ρωσίας.
Η Ελλάδα έχει κάνει εδώ και χρόνια τη στρατηγική επιλογή να είναι στην πλευρά της Δύσης, και δεν θα μπορούσε παρά να συνταχθεί με ό,τι αποφασίζεται σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Η χώρα με τις επιλογές φωτισμένων ηγετών είχε την τύχη να βρεθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας σε Α’ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, επεκτείνοντας τα σύνορά της και εξασφαλίζοντας υψηλό βιωτικό επίπεδο για τους πολίτες της. Αυτό βεβαίως δεν έγινε με ίσες αποστάσεις και με έκδοση ψηφισμάτων για την παγκόσμια ειρήνη, αλλά «με αίμα και δάκρυα» από τους προγόνους μας.
Είμαστε ακόμα στην αρχή της νέας κρίσης, η πορεία της οποίας θα εξαρτηθεί απ’ όσα θα συμβούν στο θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων και τη νέα παγκόσμια ισορροπία η οποία αργά ή γρήγορα θα επιτευχθεί. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε οικονομικό επίπεδο οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαιτέρως σοβαρές για τη χώρα μας. Το ενεργειακό κόστος θα δημιουργήσει τεράστια πίεση στα νοικοκυριά, ενώ η μείωση του τζίρου θα γονατίσει τις επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή το κράτος προφανώς και δεν μπορεί να αποκαταστήσει το σύνολο του εισοδήματος που χάνεται και να χρηματοδοτήσει ταυτόχρονα τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες.
Το επόμενο διάστημα ο κάθε κλάδος –όπως έπραξαν οι Εμπορικοί Σύλλογοι Καλαμάτας και Μεσσήνης– θα προσέρχεται με αιτήματα μερικών δισεκατομμυρίων για είσπραξη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αιτήματα που θα μένουν ανικανοποίητα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η δυσαρέσκεια και να υποδαυλίζεται η κοινωνική αναταραχή. Η φτώχεια φέρνει πολιτικές εντάσεις και δημιουργεί νέες δευτερογενείς κρίσεις, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι απολύτως καταστροφικές. Η πρόληψη μιας νέας κρίσης από την επικράτηση του ανορθολογισμού είναι η μεγάλη πολιτική μάχη που πρέπει να δοθεί και να κερδηθεί στο εσωτερικό της χώρας. Είμαστε στην αρχή μιας νέας περιόδου τεράστιων προκλήσεων και κινδύνων. Κάθε μάχη έχει τη σημασία της και μπορεί να κρίνει την πορεία των πραγμάτων την επόμενη ημέρα.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 22:54

NEWSLETTER