Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2022 21:06

Καθαρές κουβέντες για το Αεροδρόμιο 

Γράφτηκε από τον

Καθαρές κουβέντες για το Αεροδρόμιο 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το Αεροδρόμιο Καλαμάτας αποτελεί τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή υποδομή της Μεσσηνίας. Πρόκειται για την κεντρική πύλη εισόδου τουριστών στην περιοχή, βασικό αναπτυξιακό εργαλείο δηλαδή. Το Αεροδρόμιο Καλαμάτας έμεινε δυστυχώς εκτός της σύμβασης παραχώρησης στη Fraport, η οποία έχει σήμερα αναβαθμίσει 14 περιφερειακά αεροδρόμια σε όλη τη χώρα. Να σημειώσουμε εδώ ότι πέρα από τους διαχρονικούς αγωνιστές της στασιμότητας, που αντιστάθηκαν στην παραχώρηση, υπήρχαν και πολλοί άλλοι τοπικοί παράγοντες που πανηγύρισαν για τη μη ένταξη του Αεροδρομίου σε αυτά που παραχωρούνταν. Σε αυτούς που πανηγύριζαν βρίσκονται και κάποιοι από τους σημερινούς κυβερνητικούς παράγοντες, που την περίοδο εκείνη «την είχαν δει» αντιμνημονιακοί Κολοκοτρωναίοι κατά των Γερμανών κατακτητών!

Η περιοχή έχασε έτσι την ευκαιρία να έχει σήμερα ένα σύγχρονο αεροδρόμιο και αναμένει τώρα να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να γίνει νέα πρόσκληση παραχώρησης. Η καθυστέρηση έχει όμως συνέπειες και συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες. Η σημερινή κυβέρνηση έχει ευθύνη, γιατί καθυστερεί να ολοκληρώσει τη νέα σύμβαση παραχώρησης και γιατί έχει αφήσει στην τύχη τους τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Το να μην δίνονται μερικές χιλιάδες ευρώ για να επισκευαστούν οι τουαλέτες, ο κλιματισμός και ένα στέγαστρο, δείχνει αδιαφορία. Η παρέμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου προσπαθεί να «μπαλώσει» την κατάσταση και να σώσει τα προσχήματα, δεν μπορεί όμως να κρύψει την αδιαφορία της κεντρικής διοίκησης.

Δεν γνωρίζουμε ποιος ευθύνεται για την ελλιπή συντήρηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων στο Αεροδρόμιο, αλλά είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα. Για να γίνουν τα απαραίτητα πρέπει να υπάρξουν δημοσιεύματα και κατακραυγή ώστε να κινητοποιηθούν στη συνέχεια υπουργοί, βουλευτές, περιφερειάρχες και δήμαρχοι, για να φτιάξουν τα καζανάκια σε δύο τουαλέτες! Αυτή είναι αποτυχία του συστήματος και γι’ αυτό ήταν τραγικό λάθος η εξαίρεση του Αεροδρομίου Καλαμάτας από τον πρώτο κύκλο παραχωρήσεων. Η επίσπευση των διαδικασιών παραχώρησης είναι φανερό ότι έχει πλέον επείγοντα χαρακτήρα και θα πρέπει να στηριχθεί από καθέναν που θέλει την ουσιαστική αναβάθμιση του αεροδρομίου. Με καθαρές κουβέντες και θέσεις. Όποιος ενδιαφέρεται για το αεροδρόμιο και τη σημασία του οφείλει να ζητήσει την παραχώρησή του. Η «μάχη» για να επισκευαστεί το καζανάκι είναι η διαχρονική απόδειξη αποτυχίας του συστήματος.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2022 20:06