Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 21:45

Η τιμή στο ρεύμα δεν θα μειωθεί με μηνύσεις

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Την περίοδο των μνημονίων είχαμε τις μηνύσεις κατά της… Μέρκελ, ενώ κάποιοι αφελείς πήγαιναν στις Εφορίες και κατέθεταν αιτήσεις να πληρωθούν οι φόροι τους από τις μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής! Μετά από την κατάρριψη όλων των αυταπατών εντός και εκτός των δικαστικών αιθουσών και τα ακριβά δίδακτρα που πληρώσαμε όλοι μας με ένα νέο αχρείαστο μνημόνιο, θα ανέμενε κανείς ότι δεν θα επαναλαμβάνονταν οι ίδιες φαιδρότητες. Η ιστορία όμως δυστυχώς επαναλαμβάνεται, έστω και ως φάρσα, μιας και κάποιοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι τα πολιτικοοικονομικά ζητήματα μπορούν να λυθούν με μηνύσεις για την αύξηση του ρεύματος! Είναι προφανές ότι η τιμή του ρεύματος δεν πρόκειται να αναπροσαρμοστεί με μηνύσεις, ούτε κάποιος πρόκειται να πουλήσει λιγότερο από όσο αγοράζει επειδή θα τον «διατάξει» κάποιο δικαστήριο σε κάποια γωνιά της χώρας.
Η τιμή του ρεύματος για τον πολίτη θα μειωθεί όταν αποκατασταθεί η διαταραγμένη ισορροπία στο διεθνές επίπεδο και ταυτόχρονα υλοποιηθούν εθνικές πολιτικές, οι οποίες θα καθιστούν αυτόνομη ενεργειακά την Ελλάδα. Η χώρα αυτόνομη ενεργειακά μπορεί να γίνει μόνο αν αξιοποιήσει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στον συγκεκριμένο τομέα διοικητικές ανεπάρκειες, οικονομικά συμφέροντα, δικαστικές προσφυγές και υπέρμετρες οικολογικές ευαισθησίες έχουν δημιουργήσει τεράστιες καθυστερήσεις στην προώθηση των ΑΠΕ. Αν θα έπρεπε κάτι να γίνει θα ήταν η επιτάχυνση στη δικαστική εκκαθάριση αυτών των υποθέσεων με ταχύτητα και με κριτήριο την ανάγκη για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία είναι πολλαπλώς κοστοβόρα οικονομικά και περιβαλλοντικά.
Είναι θετικό ότι η κυβέρνηση έστω και με καθυστέρηση επιταχύνει τις διαδικασίες για την προώθηση επενδύσεων σε ΑΠΕ με το νομοσχέδιο που έδωσε χθες για διαβούλευση. Η μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ σε 14 μήνες από 5 χρόνια που είναι τώρα, η ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030 και η αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ, είναι οι τρεις βασικοί στόχοι που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο. Αποτελούν τα ελάχιστα βήματα για να μπορέσει ο Έλληνας πολίτης να έχει φθηνότερο ρεύμα. Αυτός είναι ο δρόμος για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών. Οι κινήσεις εντυπωσιασμού και οι μηνύσεις στους ανεμόμυλους έχουν πλάκα, αλλά δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Η κατάκτηση του αυτονόητου ήταν και αποτελεί δυστυχώς ζητούμενο.

panagopg@gmail.com