Τετάρτη, 04 Μαϊος 2022 21:51

Ευκαιρία ή ένα πουκάμισο αδειανό;

Γράφτηκε από την

Ευκαιρία ή ένα πουκάμισο αδειανό;

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η ένταξη της Καλαμάτας στις 100 ευρωπαϊκές πόλεις οι οποίες θα ενισχυθούν για να καταστούν κλιματικά ουδέτερες μέχρι το 2030, είναι αναμφίβολα ένα θετικό γεγονός. Η κατάκτηση του στόχου της ένταξης είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά η ουσία βρίσκεται στο από εδώ και πέρα. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για να μην αποδειχθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα πουκάμισο αδειανό. Υπάρχει προβληματισμός για τη συνέχεια για δύο βασικούς λόγους.

Καταρχάς, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί από την Ε.Ε. πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πριν προκύψουν τα ενεργειακά ζητήματα και η τρέχουσα οικονομική κρίση. Το πώς θα εξελιχθεί το πρόγραμμα στις νέες συνθήκες, είναι ζητούμενο. Θα διατεθούν οι πόροι όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, ή θα έχουμε εκπτώσεις μέσα από προϋποθέσεις που δεν θα μπορούν να καλύψουν οι συμμετέχοντες; Σε μια περίοδο κρίσης με τους πόρους της Ε.Ε. να αναδιανέμονται, κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα εξελιχθούν πρωτοβουλίες αυτού του είδους που έτρεχαν όταν υπήρχαν άλλες ισορροπίες και βεβαιότητες.

Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τη συμμετοχή ελληνικών πόλεων στο πρόγραμμα, οι οποίες είναι περισσότερες από ό,τι αναμενόταν. Η ένταξη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δημιουργεί προβληματισμό σε σχέση με τα ποσά που θα απαιτηθούν και πώς αυτά θα κατανεμηθούν. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη για να καταστούν κλιματικά ουδέτερες ως το 2030 απαιτούν χρηματοδοτήσεις τεραστίων διαστάσεων.

Σε επίπεδο Καλαμάτας απαιτείται η εξειδίκευση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί και βέβαια η υλοποίησή τους. Γιατί ωραίες οι εκθέσεις ιδεών και οι βαρύγδουποι στόχοι, αλλά όπως πολλές φορές έχει αποδειχθεί, χρειάζεται να μπορείς… να βάλεις και πέντε πλάκες σε ένα πεζοδρόμιο! Να θέτεις δηλαδή προτεραιότητες και να κατακτάς το αυτονόητο. Συμπερασματικά λοιπόν, η ένταξη της Καλαμάτας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις είναι ένα καλό νέο, μία τεράστια ευκαιρία. Το αν θα προχωρήσει θα εξαρτηθεί από τις συνολικότερες εξελίξεις στην Ε.Ε. και τη χώρα, ενώ τοπικά θα κριθεί από την ικανότητα στη φάση της υλοποίησης.

panagopg@gmail.com