Τρίτη, 30 Αυγούστου 2022 22:30

Να απομονωθούν κακές πρακτικές

Γράφτηκε από τον

Να απομονωθούν κακές πρακτικές

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η διοργάνωση της Λευκής Νύχτας στην Καλαμάτα επέστρεψε μετά από τη διετή αναστολή και αποδείχτηκε ότι αποτελεί το μεγάλο πανηγύρι της Νότιας Πελοποννήσου. Ειδικά φέτος με τη συναυλία Πορτοκάλογλου στην κεντρική πλατεία η διασκέδαση κυριάρχησε έναντι όλων των υπολοίπων και αυτό ήταν απολύτως αναμενόμενο. Το συγκεκριμένο πανηγύρι, όπως και κάθε πανηγύρι, πετυχαίνει εφόσον εξυπηρετεί ανάγκες του λαού. Δεν διατάσσεται, δηλαδή, ούτε δημιουργείται μέσα από αποφάσεις. Προκύπτει μέσα από συγκυρίες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές. Αυτό συμβαίνει πάντοτε, αυτό έχει συμβεί και με τη Λευκή Νύχτα.
Τα υπογραμμίζουμε όλα τα παραπάνω για να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με διάφορους ελιτίστικους αφορισμούς στο όνομα δήθεν του «λαού που πεινάει». Η Λευκή Νύχτα αποτελεί πλέον μια μεγάλη γιορτή της Καλαμάτας. Στα πλαίσια αυτής της κατάκτησης θα πρέπει να γίνεται η συζήτηση. Το ερώτημα, δηλαδή, δεν είναι πλέον το αν θα γίνεται -αυτό νομίζουμε ότι έχει κλείσει ως ζήτημα- αλλά το πώς θα γίνεται καλύτερη και αποδοτικότερη για όλους τους παράγοντες της οργάνωσης. Το πώς, ειδικότερα, θα γίνει φιλικότερη στους καταναλωτές και αποδοτικότερη για τους εμπόρους. Ο συνδυασμός του χαβαλέ, της διασκέδασης, με την αύξηση των πωλήσεων και του αισθήματος ικανοποίησης του καταναλωτή είναι το ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει ατομικά και συλλογικά τους εμπλεκόμενους.
Όσο οι καταναλωτές φεύγουν ικανοποιημένοι από τη Λευκή Νύχτα, τόσο θα αυξάνονται οι επισκέπτες και οι εισπράξεις των καταστημάτων. Με μια βραδιά προφανώς και δεν πρόκειται να «κονομήσουν» τα μαγαζιά, ούτε να βγάλουν τα έξοδα της χρονιάς. Το να μπει κάποιος όμως στο μαγαζί και να φύγει ενθουσιασμένος, είναι ένα τεράστιο κέρδος, για το οποίο πολλοί άλλοι πασχίζουν ρίχνοντας τεράστια ποσά σε διαφήμιση και άλλες προωθητικές ενέργειες. Ο πελάτης που θα μπει τη Λευκή Νύχτα, ακόμα και αν δεν αγοράσει εκείνη τη στιγμή, αν δει κάτι που τον ενδιαφέρει θα επιστρέψει όταν μπορεί ή όταν έχει απόλυτη ανάγκη να προμηθευτεί το προϊόν.
Τα αναφέρουμε όλα αυτά παρότι κινούνται στα πλαίσια του αυτονόητου, γιατί είναι αναγκαίο να απομονωθούν πρακτικές κουτοπόνηρες της αρπαχτής και της χαλαρότητας. Τα πράγματα έχουν αλλάξει σε όλους τους τομείς και οι κακές συμπεριφορές τιμωρούνται πλέον πολύ σκληρότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Είναι κρίμα μεμονωμένα περιστατικά να χαλάνε τη συνολική εικόνα, και αυτό καλό θα ήταν με κάποιο τρόπο να διασφαλιστεί. Οι κακές πρακτικές μπορούν να απομονωθούν αν υπάρξει συλλογική προσπάθεια και ουσιαστικό ενδιαφέρον. Ακόμα και τα πανηγύρια και ο χαβαλές είναι ενδιαφέροντα και αποδοτικά όταν ακολουθούν κανόνες.

panagopg@gmail.com