Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 22:35

Η άμυνα με κλισέ δείχνει αδυναμία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η άμυνα με κλισέ δείχνει αδυναμία

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές και είναι λογικό να ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης στο Δήμο Καλαμάτας. Οι παρατάξεις που θα αντιπαρατεθούν στις εκλογές δεν έχουν ακόμα σχηματοποιηθεί, αλλά είναι σε εξέλιξη διαδικασίες οι οποίες όπως φαίνεται προκαλούν τις πρώτες αψιμαχίες.

Η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου, που θα αποτελέσει το ένα σχήμα των δημοτικών εκλογών, δεν έχει να παρουσιάσει στους πολίτες “χειροπιαστό έργο” αλλά χρηματοδοτήσεις έργων στα χαρτιά, με κυριότερο την ένταξη της Καλαμάτας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις. Η σύνδεση της παρούσας δημοτικής αρχής με την αποτυχία εκτέλεσης έγκαιρα και με συνέπεια βασικών έργων στο κέντρο και στην Παραλία είναι εύκολη και αυταπόδεικτη.

Όταν μεγάλα και ιδιαίτερης σημασίας έργα που είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, όπως ο αγωγός ύδρευσης, έχουν σταματήσει, πώς θα πειστεί ο δημότης ότι θα εκτελεστούν από τους ίδιους ανθρώπους σύνθετα έργα, όπως αυτό για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Εδώ ένα κτήριο στο Ασπρόχωμα παρέλαβαν γιαπί και γιαπί θα το παραδώσουν! Πώς να πείσουν για την αποτελεσματικότητα και γιατί να μην ψηφίσουν οι πολίτες κάποιους άλλους που θα εμφανιστούν ικανότεροι στο να κάνουν τη δουλειά;

Η δημοτική αρχή με αυτό το έλλειμμα αποτελεσματικότητας και με προβληματικές επιλογές σε μεγάλα έργα έχει μέχρι τώρα ελάχιστο πολιτικό κόστος. Η πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση, η οποία δυσκολεύεται να βρει κοινό βηματισμό, αποτελεί το πλεονέκτημα της δημοτικής αρχής. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης όλα αυτά τα χρόνια ασκούν κριτική “με το γάντι” αποφεύγοντας τους υψηλούς τόνους και τους αφορισμούς. Η δημοτική αρχή προσπαθεί να απαξιώσει κάθε κριτική ενοχοποιώντας αντίθετες απόψεις και διαφορετικές αντιλήψεις με άμυνα τα κλισέ περί “λαϊκισμού” και “συκοφαντίας”. Η προσπάθεια ενοποίησης της αντιπολίτευσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα κρίνει το πολιτικό περιβάλλον της αντιπαράθεσης. Το ποιο αφήγημα θα κυριαρχήσει δεν θα κριθεί από τα κλισέ που θα χρησιμοποιηθούν, αλλά από το ποιος θα πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να βάλει δυο πλάκες σε ένα πεζοδρόμιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 21:09

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER