Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 20:03

Ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για υποψηφίους 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για υποψηφίους 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν από τις εκλογές σε περιφέρειες και δήμους και όπως είναι απολύτως λογικό οι ενδιαφερόμενοι ανακοινώνουν υποψηφιότητες. Η αναμονή για την οριστικοποίηση του πολιτικού κλίματος τελείωσε με τον προσδιορισμό των βουλευτικών εκλογών προς το τέλος της κυβερνητικής θητείας. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι βουλευτικές -πρώτες εκλογές με απλή αναλογική- τοποθετούνται μετά το Πάσχα και με πολύ πιθανό ενδεχόμενο κυβέρνηση να προκύψει με δεύτερες προς το τέλος Ιουλίου. Οι συνδυασμοί για τις δημοτικές εκλογές με βάση το νόμο θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στα πρωτοδικεία μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Οι χρονικές προθεσμίες είναι ασφυκτικές και δεν επιτρέπουν την πολυτέλεια να γίνουν επιλογές με όλα τα δεδομένα του πολιτικού περιβάλλοντος. Με απλά λόγια, όποιος περιμένει τον νικητή των βουλευτικών εκλογών για να δει τι θα κάνει, το πιθανότερο είναι να μην καταφέρει να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο. Ειδικά στους δήμους, όπου οι προϋποθέσεις κατάθεσης έγκυρου ψηφοδελτίου είναι πολλές και έχουν να κάνουν με υποψηφιότητες σε χωριά και ποσοστώσεις που δύσκολα καλύπτονται, τα πράγματα είναι απολύτως ασφυκτικά. Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι ακόμα και τώρα να ξεκινήσουν να φτιάχνουν ψηφοδέλτιο, δύσκολα κάποιοι θα τα καταφέρουν. 

Ο χρόνος λοιπόν μετρά αντίστροφα και οι ενδιαφερόμενοι ορθά σπεύδουν να τοποθετηθούν στην αφετηρία της προεκλογικής κούρσας. Ο νόμος για τις δημοτικές εκλογές, όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί, είναι φτιαγμένος για να ευνοήσει τους νυν περιφερειάρχες και δημάρχους, οι οποίοι έχουν το μηχανισμό και την ετοιμότητα να ανταποκριθούν στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που θέτει ο νόμος. Το μετεκλογικό πολιτικό κλίμα, όπως είναι λογικό, θα προσδιορίσει και το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών ειδικά στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους.

Τέλος, η χρονική ταύτιση βουλευτικών με αυτοδιοικητικές εκλογές κλείνει το δρόμο της μεταπήδησης στους αποτυχόντες βουλευτές. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι κάποιοι υποψήφιοι βουλευτές καλόβλεπαν τη μεταπήδηση στην αυτοδιοίκηση αν υπήρχαν τα χρονικά και πολιτικά περιθώρια. Τώρα ο καθένας θα πρέπει να διαλέξει το πεδίο στο οποίο θα δώσει τη μάχη, να το αποφασίσει και να το δηλώσει άμεσα.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 19:25

NEWSLETTER