Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 20:28

Εορταστικοί μποναμάδες με λαμπιόνια και κορδέλες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το ποσό των 134.855,20 ευρώ θα διαθέσει ο Δήμος Καλαμάτας για τον φετινό εορταστικό στολισμό και τις εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ακόμα, 10.000 ευρώ θα διατεθούν για την επικοινωνιακή καμπάνια σε ΜΜΕ (τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, ιστοσελίδες) των “σημαντικών γεγονότων της εορταστικής περιόδου”. Η συγκεκριμένη δαπάνη για κάποιους θεωρείται μεγάλη, για κάποιους άλλους μικρή. Δεν γνωρίζουμε αν τα περισσότερα λαμπιόνια θα φέρουν ψυχική ανάταση στον κόσμο και αν θα βοηθήσουν στην κατανάλωση, σίγουρα όμως δημιουργούν εορταστική ατμόσφαιρα.

Το ζήτημα που τίθεται είναι ποιος θα πληρώσει την κατανάλωση του εορταστικού  ηλεκτρικού ρεύματος και αν εν μέσω ενεργειακής κρίσης είναι συνετή ενέργεια η έξτρα φωταγώγηση. Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να ζήσουμε και με λιγότερα φώτα, αλλά και να δημιουργηθεί εορταστικό κλίμα χωρίς να σπαταληθούν χιλιάδες ευρώ για λαμπιόνια, τα οποία θα καταναλώσουν ηλεκτρικό ρεύμα. Χρειάζεται δηλαδή μια άλλη προσέγγιση για το πώς φτιάχνεται εορταστικό κλίμα και πώς στηρίζεται η τοπική αγορά. Τα λαμπιόνια και οι γιρλάντες είναι η εύκολη λύση που θα πρέπει ειδικά φέτος να αντικατασταθεί με δράσεις που δεν θα κοστίζουν ενεργειακά, αλλά θα δημιουργούν εορταστικό κλίμα. Σε δράσεις και δρώμενα δηλαδή που θα στηρίζονται στην ανθρώπινη παρουσία και συμμετοχή.

Το ποσό για την προβολή των εορταστικών εκδηλώσεων είναι μικρό αν στοχεύει στην αύξηση της επισκεψιμότητας και διατεθεί για την προβολή της πόλης σε κεντρικά μέσα ενημέρωσης. Μια τέτοια καμπάνια ενταγμένη σε ένα συνολικό πλάνο προβολής είναι επιβεβλημένη και αναγκαία. Φοβόμαστε όμως ότι το ποσό αυτό θα  μοιραστεί τοπικά ως εορταστικό δώρο, με στόχο την κάλυψη των αναγκών προβολής της δημοτικής αρχής. Με λίγα λόγια, τα 10.000 θα μοιραστούν ως πρωτοχρονιάτικος μποναμάς σε τοπικά μέσα ενημέρωσης για να προβάλουν δήθεν την παράσταση... με τα ξωτικά στην κεντρική πλατεία! Οι μποναμάδες βεβαίως κανέναν δεν σώζουν, αντίθετα δημιουργούν σκιές και προκαλούν αρνητικά σχόλια στους πολίτες.

Σε μια περίοδο οικονομικής πίεσης σε όλους τους τομείς, οι συμβολισμοί έχουν τη σημασία τους και στέλνουν μήνυμα στους πολίτες. Η πολιτική των συμβολισμών έχει δύναμη και αξία και όποιοι την υποτιμούν επιμένοντας στον παλαιοκομματισμό, θα διαπιστώσουν ότι τα χρωματιστά λαμπιόνια δεν φέρνουν ψήφους ούτε οι μποναμάδες πολιτική ισχύ.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 20:17