Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2023 18:49

Γαμήλιο τραπέζωμα χωρίς τη νύφη!

Γράφτηκε από τον

Γαμήλιο τραπέζωμα χωρίς τη νύφη!

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το φετινό γεύμα του Δήμου Καλαμάτας στο πλαίσιο του εορτασμού της Υπαπαντής έφτασε τα 12.000 ευρώ. Αν σε αυτό το έξοδο προστεθούν και μία σειρά από άλλες κρυφές και φανερές δαπάνες, που ξεκινούν από τηλεοπτικές μεταδόσεις της λιτανείας και φτάνουν σε διάφορα άλλα «μικροέξοδα», τότε φουσκώνει υπέρογκα ο λογαριασμός, που πληρώνεται από τους δημότες και φτάνει σε άγνωστο συνολικό ποσό. Το πρώτο που έχει αξία είναι να μάθουμε πόσα είναι τελικά τα χρήματα που ξοδεύτηκαν και αν αυτά έχουν νόημα και αντίκρισμα.

Υπάρχουν αναμφίβολα αναπόφευκτα έξοδα αλλά και άλλα που γίνονται επί τη ευκαιρία, για να βγουν υποχρεώσεις και να δημιουργηθούν γέφυρες ενόψει εκλογών. Το να κάνει ο δήμαρχος το τραπέζι στους προσκεκλημένους υπουργούς και εκπροσώπους των κομμάτων είναι επιβεβλημένο και χρήσιμο. Το να μετατραπεί όμως το συγκεκριμένο γεύμα σε «γαμήλια δεξίωση», χωρίς νύφη, με δεκάδες καλεσμένους και ακάλεστους, είναι εκτός από κωμωδία ξεδιάντροπη σπατάλη. Είναι άλλο πράγμα να δαπανάς 1.000 ευρώ για ένα γεύμα και άλλο 12.000. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν τα πληρώνει ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή από την τσέπη τους, οπότε λογικό είναι να είναι αβέρτοι!

Κάποιοι θα σπεύσουν να θεωρήσουν ότι είναι λαϊκισμός να μετράμε τις μερίδες και τους προσκεκλημένους σε ένα γεύμα στη γιορτή της πόλης. Δεν θα το κάναμε αν υπήρχε ένα νόημα σε αυτό που συμβαίνει. Αν δηλαδή υπήρχε ένα όφελος που λειτουργούσε ανταποδοτικά προς την πόλη και τους πολίτες. Αυτό δεν συμβαίνει, γι’ αυτό και πρέπει να τερματιστεί η συγκεκριμένη πρακτική. Το γεύμα της Υπαπαντής θα πρέπει να περιοριστεί στα στενά θεσμικά πλαίσια: δήμαρχος, εκπρόσωποι κυβέρνησης και κομμάτων, 15 άτομα μάξιμουμ. Εκεί ο δήμαρχος θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τα αιτήματα της πόλης, να ζητήσει στήριξη και να παρουσιάσει προτάσεις. Ακόμα και η γνωριμία και η συζήτηση είναι πολύ πιο εύκολη και παραγωγική σε ένα στενό κύκλο και όχι σε ένα χαοτικό τραπέζωμα, όπου μαζεύεται ο καθένας για να κάνει το κομμάτι του. Δεν είναι δηλαδή μόνο το κόστος αλλά και η αποτελεσματικότητα. Η κρίσιμη λέξη είναι τελικά η αποτελεσματικότητα, αυτό είναι που απουσιάζει ως αντίληψη, γι’ αυτό και βιώνουμε όλες τις υπόλοιπες υστερήσεις και γραφικότητες.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2023 20:46