Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024 20:28

Το στοίχημα και ο κίνδυνος

Γράφτηκε από τον

Το στοίχημα και ο κίνδυνος

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Τα πρόσωπα που είχε αξιοποιήσει σε θέσεις ευθύνης στην Περιφέρεια ο Παναγιώτης Νίκας αξιοποιεί και ο Δημήτρης Πτωχός. Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και οι αντιπεριφερειάρχες συνεχίζουν με άλλον επικεφαλής. Δεν θα μπορούσε βέβαια να είναι τα πράγματα πολύ διαφορετικά, μιας και περιφερειακοί σύμβουλοι επανεξελέγησαν τα ίδια πρόσωπα. Η άσκηση εξουσίας δημιουργεί δίκτυα που εξασφαλίζουν επανεκλογή. Μένει λοιπόν να δούμε τι θα κάνει διαφορετικό ο Δημήτρης Πτωχός, μιας και θα στηριχθεί σε επίπεδο αιρετών στους ίδιους συνεργάτες με αυτούς που πορεύτηκε ο Παναγιώτης Νίκας.

Όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι η περιφερειακή αρχή δεν είναι νέα. Αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης και τα ίδια πρόσωπα καλούνται να τρέξουν τα κρίσιμα ζητήματα που υπάρχουν σε εκκρεμότητα. Η ολοκλήρωση έργων στη Μεσσηνία που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι το πρώτο στοίχημα και θα δοθούν απτά δείγματα γραφής στο πεδίο της αποτελεσματικότητας. Τα πράγματα εδώ είναι απολύτως μετρήσιμα, θα δούμε αν και πότε θα ολοκληρωθούν έργα όπως το Μεσσήνη - Λάμπαινα και το Τζάνε - Καλαμάκι. Στο επίπεδο των διεκδικήσεων θα φανεί επίσης πολύ σύντομα «τι ψάρια πιάνει» ο νέος περιφερειάρχης στα κορυφαία αναπτυξιακά ζητήματα της περιοχής, όπως το Αεροδρόμιο Καλαμάτας, το Πύργος - Τσακώνα και βέβαια το Καλαμάτα - Μεθώνη.  Θα φανεί αν έχουν περιεχόμενο οι διακηρύξεις για ανάπτυξη της Περιφέρειας και αν μπορεί αυτό να επιτευχθεί από τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Είναι βέβαιο ότι οι πολίτες περιμένουν πολλά από τη νέα περιφερειακή αρχή, η οποία έχει ταυτιστεί με την κυβέρνηση αλλά και με ισχυρούς κομματικούς παράγοντες της Ν.Δ. Υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος να εμπλακεί η περιφερειακή αρχή στην εσωκομματική κλοτσοπατινάδα στο κυβερνών κόμμα, που ξεκίνησε με το ζήτημα των μεταναστών και συνεχίζεται με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ελπίζουμε η Πελοπόννησος να μην πληρώσει την εσωστρέφεια της Ν.Δ., αλλά ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Αν δεν υπάρξουν έγκαιρα αποστάσεις, είναι πολύ πιθανό η Πελοπόννησος αντί για μπροστά να οδηγηθεί πίσω. Αυτός είναι ο κίνδυνος όταν οι πολίτες επιλέγουν με γνώμονα τον ισχυρό παράγοντα που έχει τις «άκρες», γιατί υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ο ισχυρός παράγοντας να χάσει τις «άκρες» και εκεί που άνοιγαν πόρτες να κλείνουν στα μούτρα!

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024 20:36