Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2024 18:13

Η λούμπα της υπερβολής

Γράφτηκε από τον

Η λούμπα της υπερβολής

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας είναι μια παλιά ιστορία, η οποία κρίθηκε στη φάση της χωροθέτησής του. Αυτό ήταν και το πιο κρίσιμο σημείο για την κατασκευή του. Η χωροθέτηση του θεάτρου και τα πρώτα λεφτά ήταν αυτά που καθόρισαν όλα τα υπόλοιπα. Η καθυστέρηση στην κατασκευή και η υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, αφορά όλα τα έργα του Δήμου Καλαμάτας. Από ασήμαντες αναπλάσεις με κυβόλιθους μέχρι τεράστιας σημασίας έργα, όπως ο αγωγός ύδρευσης Φ800, όλα σέρνονται και κοστίζουν πολλαπλάσια από τον αρχικό προϋπολογισμό -από αυτή την «κακοδαιμονία» δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί το Ανοιχτό Θέατρο.

Δεν είμαστε από αυτούς που είχαν σοβαρές ενστάσεις για τη χωροθέτηση του θεάτρου στο συγκεκριμένο σημείο. Η Καλαμάτα δεν είχε μεγάλο ανοιχτό χώρο εκδηλώσεων και είχε την ευκαιρία να αποκτήσει. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος -με τα πόδια για το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της πόλης- ενώ διαθέτει τεράστιο χώρο για παρκάρισμα. Οι φόβοι που διατυπώθηκαν για τον Νέδοντα και την πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων ήταν υπερβολικοί τόσο γιατί δεν πρόκειται για μια συμπαγή κατασκευή, που φράζει τα νερά, όσο και γιατί ο Νεδοντας έχει πολύ πιο επικίνδυνα σημεία για να φράξει πριν φτάσει στο συγκεκριμένο σημείο. Επιπρόσθετα, θεωρούμε ότι τα νερά του Νέδοντα χρειάζονται διαχείριση πολύ ψηλότερα, μιας και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πόλη δεν επιτρέπει θωράκιση παρά μόνο μέσα από το ξήλωμα των πάντων. Πράγμα αδύνατο και πολλαπλώς επιζήμιο για τη λειτουργία της πόλης. Τέλος, το χρώμα των καθισμάτων είναι υποκειμενικό ζήτημα και ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Το σίγουρο είναι ότι στο μάτι ο συγκεκριμένος χώρος δεν περνά απαρατήρητος.

Η ολοκλήρωση του έργου αποτελεί ένα θετικό γεγονός για την πόλη. Η δημοτική αρχή, ενώ θα μπορούσε να εγκαινιάσει τον χώρο με μια μεγάλη συναυλία, επέλεξε μέσα από υπερβολές να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά και εντελώς άγαρμπα την ολοκλήρωση του έργου κάνοντας το ένα λάθος μετά το άλλο. Η βροχή της Δευτέρας δημιούργησε τη λούμπα και χάλασε τα «λαμπερά» εγκαίνια. Η προσπάθεια απόκρυψης της λούμπας δημιούργησε αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να επιλεγεί η πραγματοποίηση τελετής την Τρίτη μετά από καταιγίδα και μεγαλύτερη λούμπα! Η τελετή τελικά έγινε για να γίνει, με ηχηρές απουσίες και ελάχιστο κόσμο. Η προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης του έργου στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία. Το έργο μιλά από μόνο του και θα καταγραφεί στα θετικά μέσα από τη λειτουργία του. Η προσπάθεια, με κραυγαλέο τρόπο, να φανούν κάποιοι περισσότερο απ’ όσο τους αναλογεί, οδηγεί στα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Ο κόσμος καταλαβαίνει πολύ περισσότερα απ’ όσα κάποιοι νομίζουν.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2024 19:36