Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2024 18:36

Διπλά χαμένοι οι ελαιοπαραγωγοί

Γράφτηκε από τον

Διπλά χαμένοι οι ελαιοπαραγωγοί

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Τα τελευταία πολλά χρόνια οι αγρότες της περιοχής μέχρι τις 30 Οκτωβρίου έπαιρναν προκαταβολή της επιδότησης και τέλος του χρόνου την εκκαθάριση. Αυτό φέτος δεν φαίνεται να είναι εφικτό. Η διαδικασία των αιτήσεων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και κανείς δεν είναι βέβαιος για το πότε θα γίνει αυτό. Την ίδια ώρα ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τις επιδοτήσεις, βρίσκεται στο στόχαστρο της Ε.Ε. για σειρά προβλημάτων, που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των επιδοτήσεων τα προηγούμενα χρόνια. 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας έθεσε προχθές σε επίσημη επιτήρηση 12 μηνών τον ΟΠΕΚΕΠΕ «προκειμένου να υλοποιηθούν μια σειρά διορθωτικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο σχετικό Σχέδιο Δράσης, που έχει καταρτισθεί για την αντιμετώπιση των ελλείψεων ορισμένων κριτηρίων διαπίστευσης, που έχουν διαπιστωθεί σχετικά με τη λειτουργία του οργανισμού». Σε ελεύθερη μετάφραση, έλεγχος και εκκαθάριση, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ελεγκτές της Ε.Ε., οι οποίοι απειλούν με τον καταλογισμό προστίμων. Το ποιος θα πληρώσει τα πρόστιμα, το κατανοούν όλοι. Όπως και το τι θα πάρουν από επιδοτήσεις οι αγρότες τα επόμενα χρόνια.

Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τον ΟΠΕΚΕΠΕ με παλαιοκομματική ελαφρότητα. Κάποιοι θεωρούσαν ότι βρισκόμαστε στο 1950 και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν στο κράτος αλλάζοντας διοικήσεις κάθε χρόνο με βάση τις ανάγκες των εσωκομματικών ισορροπιών και χρησιμοποιώντας τον οργανισμό ως εργαλείο εξυπηρέτησης της εκλογικής πελατείας. Οι «κουτόφραγκοι» μας πήραν χαμπάρι και τώρα ψάχνουμε λύσεις με εποπτείες και θέσπιση διαδικασιών, για να κερδίσουμε χρόνο και να δούμε τι θα κάνουμε έστω με «πολιτική συμφωνία». Το πρόστιμο είναι σίγουρο, απλώς γίνεται προσπάθεια να μην είναι εξοντωτικό.

Οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται -ποιος θυμάται τον Αυγενάκη, τον Γεωργαντά και τον Λιβανό- αλλά τα δικά τους λάθη τα πληρώνουν οι έχοντες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίοι είδαν πέρυσι να μειώνεται δραστικά το ποσό που έλαβαν από επιδότηση, ενώ φέτος δεν ξέρουν ακόμα πότε και τι θα λάβουν. Οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής χρησιμοποιούσαν τα χρήματα της επιδότησης, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη συγκομιδή. Η καθυστέρηση της καταβολής θα έχει έτσι ιδιαίτερα αρνητική επίδραση, γιατί θα τους αναγκάσει να προπωλήσουν ελαιόλαδο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την τιμή του προϊόντος. Διπλά χαμένοι από αλλοπρόσαλλες πολιτικές ανεπαρκέστατων πολιτικών. 

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2024 17:13