Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024 21:04

Αδύναμοι και εξαρτημένοι στον τομέα του ελαιολάδου

Γράφτηκε από τον

Αδύναμοι και εξαρτημένοι στον τομέα του ελαιολάδου

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το ελαιόλαδο δεν έπιασε τελικά τα 10 ευρώ, όπως υποστήριζαν διάφοροι «αναλυτές» και η χρονιά κλείνει με τιμές στην περιοχή των 7 ευρώ. Όσοι παραγωγοί κράτησαν το ελαιόλαδο και δεν το πούλησαν την περίοδο της παραγωγής, μετρούν τώρα ζημιές. Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για υψηλότερες τιμές δεν επιβεβαιώθηκαν μιας και η αγορά δεν άντεξε τις υψηλές τιμές. Το ερώτημα είναι πού θα ισορροπήσει τώρα η τιμή, με δεδομένο ότι φέτος θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη παραγωγή από πέρυσι. Κάθε εκτίμηση είναι παρακινδυνευμένη και αυτό γιατί η τιμή του ελαιολάδου διαμορφώνεται με βάση την παραγωγή και την κατανάλωση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η πτώση της τιμής του ελαιολάδου θα συμβάλει στην πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα και την Ε.Ε., γι’ αυτό και οι κυβερνήσεις δέχονται με ανακούφιση τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένοι κυβερνητικοί αναλυτές μόνο που δεν πανηγυρίζουν για την πτώση της τιμής του ελαιολάδου. Αφού δεν μπορούν να μειώσουν τις τιμές σε ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα η πτώση των τιμών στο ελαιόλαδο είναι μια κάποια λύση, έστω σε επίπεδο εντυπώσεων. Το ελαιόλαδο είναι προϊόν που παράγεται στη χώρα και η πτώση της τιμής του διεθνώς μόνο ως θετικό δεν θα έπρεπε να θεωρείται. Η διαφορά της τιμής από το ελαιοτριβείο στο ράφι χρειάζεται να απασχολήσει όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά για τον καταναλωτή και τις ανάγκες του.
Η νέα χρονιά θα είναι κρίσιμη για όσα θα συμβούν τα επόμενα χρόνια. Αν η τιμή του ελαιολάδου διατηρηθεί πάνω από 6 ευρώ και ισορροπήσει σε αυτό το επίπεδο, τα πράγματα θα πάνε καλά για τις οικονομίες που στηρίζονται στο ελαιόλαδο. Αν δεν βρεθεί σημείο ισορροπίας σε αυτό το επίπεδο και έχουμε κατρακύλα κάτω από 4 ευρώ το κιλό, περιοχές όπως η Μεσσηνία θα κινδυνέψουν με απόλυτη εγκατάλειψη. Η περιοχή βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Οι εξελίξεις, θετικές ή αρνητικές, θα κριθούν στο επίπεδο της παγκόσμιας αγοράς, κυρίως στην Ιταλία και την Ισπανία. Όταν πουλάς χύμα προϊόν και δεν ελέγχεις τίποτα σε επίπεδο δικτύων λιανικής πώλησης, είσαι απολύτως εξαρτημένος και αδύναμος. Τα μεγάλα λόγια και οι «εθνικές στρατηγικές» είναι για να περνά η ώρα στα καφενεία και τα τηλεοπτικά παράθυρα. Στην πραγματικότητα είμαστε απολύτως εξαρτημένοι και αδύναμοι και καλό είναι να το έχουμε υπόψη μας, για να μπορέσουμε να αντιδράσουμε ορθολογικά στην όποια εξέλιξη, θετική ή αρνητική.
panagopg@gmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Νέα πολιτική περίοδος με άγνωστους πρωταγωνιστές