Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024 18:19

Η παραίτηση των πολιτών περιορίζει τις προσδοκίες

Γράφτηκε από τον

Η παραίτηση των πολιτών περιορίζει τις προσδοκίες

  

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η συμμετοχή του κόσμου στην κινητοποίηση για το Πύργος - Τσακώνα που έγινε την Τετάρτη στην Αθήνα, ήταν απογοητευτική. Οι πολίτες φαίνεται πως δεν πιστεύουν ότι η συμμετοχή τους θα φέρει αποτέλεσμα και απέχουν. Εξαντλούν τη δυσαρέσκεια και την αντίδρασή τους στα καφενεία και τα social media και περιμένουν από κάποιους άλλους να πιέσουν και να διεκδικήσουν. Η αποχή και η ιδιώτευση δεν είναι φαινόμενο που συναντάται μόνο στις εκλογές, αλλά και στην καθημερινή παρουσία των πολιτών στα κοινά και αυτό είναι το εξόχως ανησυχητικό. Όταν κανένας δεν χαλάει τη βολή του για να διεκδικήσει έναν ασφαλή δρόμο για αυτόν και τα παιδιά του, είναι μάταιο να περιμένουμε πολλά στο μέλλον. Η κοινωνία των μικρών προσδοκιών βουλιάζει τα πάντα στη στασιμότητα.

Η συγκέντρωση ήταν κυρίως εκπροσώπων φορέων και πολιτικών παραγόντων. Η πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση μπορεί να μην είναι ίδια με αυτήν που θα υπήρχε αν γινόταν ένα μαζικό συλλαλητήριο, αλλά έστω και έτσι είχε σημασία και αξία. Το θέμα τέθηκε με ηχηρό τρόπο στους κυβερνητικούς παράγοντες και είναι βέβαιο πλέον ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν κάποιες κινήσεις, έστω προσωρινού και καθησυχαστικού χαρακτήρα.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως προσανατολίζεται να κάνει ένα έργο βελτίωσης της ασφάλειας του υπάρχοντος δρόμου, παρόμοιο με αυτό που έγινε στο Πάτρα - Πύργος. Η διαγράμμιση και ο φωτισμός των κόμβων και τα πλαστικά κολονάκια στη μέση, με διπλές ζώνες για προσπέραση σε επιλεγμένα σημεία, προϋποθέτουν όμως σημαντικά έργα διαπλάτυνσης και συντήρησης του οδοστρώματος. Το θετικό είναι ότι αυτές οι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν σύντομα και να έχουν άμεσα αποτελέσματα στο επίπεδο της ασφάλειας. Σημαντικό θα ήταν επίσης να υπάρξει επέκταση της σύμβασης παραχώρησης με την «Ολυμπία Οδό», προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα, πριν διαλυθούν τα υπάρχοντα εργοτάξια, και η παράκαμψη του Πύργου.

«Σπρώχνοντας τον χρόνο» και κρατώντας «ζωντανό» το ζήτημα μπορούν να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες μελέτες και να εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι, για να φτάσει μέσα στην επόμενη δεκαετία ο δρόμος στην Τσακώνα. Το σημαντικό είναι να παραμένει το ζήτημα «ζωντανό» και στην ατζέντα διεκδίκησης του συνόλου των τοπικών φορέων και πολιτικών παραγόντων. Η αδιαφορία και η εύκολη καταγγελία από το ιδιωτικό φρούριο της προσωπικής βόλεψης του καθενός δεν παράγει πολιτικά αποτελέσματα προόδου, παρά μόνο τυφλές επιλογές οπισθοδρόμησης.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024 18:23