Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024 20:30

Οι νέες ισορροπίες στη μεσσηνιακή ύπαιθρο

Γράφτηκε από τον

Οι νέες ισορροπίες στη μεσσηνιακή ύπαιθρο

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η μεσσηνιακή ύπαιθρος χρόνο με το χρόνο αλλάζει. Αγριογούρουνα, τσακάλια, αλλά και λύκοι έχουν διαμορφώσει μια νέα κατάσταση με σοβαρές συνέπειες στην κτηνοτροφία και τις καλλιέργειες. Τα αγριογούρουνα καταστρέφουν αμπέλια και κήπους, ενώ λύκοι και τσακάλια επιτίθενται σε κοπάδια και δυσκολεύουν την ελεύθερη βόσκηση στην κτηνοτροφία. Ακόμα και τα πουλιά καταστρέφουν τα λιγοστά πλέον οπωροφόρα δέντρα. Ο περιορισμός της δραστηριότητας των κτηνοτρόφων αλλά και των αγροτών έχει ως αποτέλεσμα να κλείνουν μονοπάτια και να κυριαρχεί η άγρια βλάστηση παντού.

Η απουσία ανθρώπινης παρουσίας αλλά και η αλλαγή των καλλιεργειών έχουν αφήσει χώρο στα άγρια ζώα να πολλαπλασιάζονται και να δημιουργούν νέα δεδομένα. Στα περισσότερα ορεινά χωριά καλλιεργούνται πλέον μόνο κτήματα με ελιές και γύρω τους υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις με λόγγους. Η άγρια βλάστηση κυριαρχεί παντού και η νέα «ζούγκλα» που δημιουργείται αναμένει το σπίρτο, για να ξεσπάσει η πυρκαγιά που δεν θα αφήσει τίποτα πίσω της. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η εξόντωση των άγριων ζώων είναι πολλαπλώς προβληματική λύση και μάλλον ανέφικτη. Η νέα ισορροπία που διαμορφώνεται, επιβάλλει διαφορετικούς κανόνες στις δραστηριότητες των εναπομεινάντων αγροτών και κτηνοτρόφων στην ύπαιθρο. Η συμβίωση αναγκαστικά θα γίνει με άλλους όρους. Υποχρεωτικά θα περιοριστούν δραστηριότητες και άλλες θα πρέπει να προστατευτούν. Αυτό απαιτεί πόρους και αλλαγή συνηθειών. Δύσκολα πράγματα για ανθρώπους που έχουν μάθει να λειτουργούν εδώ και χρόνια με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στην ανάγκη να δουν όλοι από μηδενική βάση την οργάνωση της ζωής στην ύπαιθρο της Μεσσηνίας. Τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά. Οι ηλικιωμένοι στην πλειονότητά τους κάτοικοι των χωριών χρειάζονται στήριξη σε πολλαπλά επίπεδα. Τα άγρια ζώα κάνουν ήδη βόλτες στις παρυφές των οικισμών και δεν θα αργήσει η ώρα που θα φτάσουν στις αυλές των σπιτιών. Χρειάζεται να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ανθρώπων των χωριών και της δραστηριότητάς τους. Οι κάτοικοι χρειάζονται προστασία από τους νέους κινδύνους και δομές στήριξης στην καθημερινότητά τους. Το πολιτικό προσωπικό πρέπει να κατανοήσει ότι τα χωριά δεν χρειάζονται πλατείες, για να κάνουν βόλτες τσακάλια ούτε γήπεδα 5x5, για να παίζουν μπάλα τα αγριογούρουνα. Το παλιό χωριό που οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους, δεν υπάρχει και είναι αδύνατο να διατηρηθεί.

panagopg@gmail.com