Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014 14:11

Χρειάζονται πολλά ακόμα για να βουλιάξουμε από τουρίστες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Χρειάζονται πολλά ακόμα για να βουλιάξουμε από τουρίστες

Η Καλαμάτα μπορεί να μην «βουλιάζει» από επισκέπτες, όπως ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος των καταστημάτων εστίασης, αλλά έχει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους τουρίστες, και αυτό είναι ορατό και μη αμφισβητήσιμο. Οι λόγοι που αυτό συμβαίνει είναι γνωστοί και η επανάληψή τους περιττεύει. Οι επαγγελματίες, από την πλευρά τους, προφανώς και μετρούν τον κόσμο με βάση τις εισπράξεις, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα που έχει να κάνει, τόσο με την πτώση της κατανάλωσης λόγω κρίσης, όσο και με την αύξηση του αριθμού των καταστημάτων. Η Καλαμάτα δέχεται περισσότερους επισκέπτες απʼ ό,τι παλιότερα και προφανώς έχει πολλά περιθώρια ακόμα, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι «βουλιάζει από κόσμο».

 

 

Η αύξηση όμως των επισκεπτών μιας περιοχής, αλλά και της κατανάλωσης, δεν γίνεται με κλαψουρίσματα και δεν προκύπτει με νομοθετικές διατάξεις ή εντολές. Χτίζεται μέσα από πρωτοβουλίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η επένδυση του δημοσίου σε ένα μεγάλο έργο υποδομής, όπως ο αυτοκινητόδρομος, έφερε παραπάνω τουρίστες στην περιοχή. Η επέκταση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου της Καλαμάτας και η κατασκευή εσωτερικού επαρχιακού δικτύου στο νομό είναι οι επόμενες μεγάλες δημόσιες επενδύσεις που απαιτούνται, για να αυξηθεί η τουριστική κίνηση. Οι δρόμοι του επαρχιακού δικτύου θα διευκολύνουν την μετακίνηση των τουριστών  και θα αυξήσουν την κατανάλωση.

 

Πέρα όμως από τα μεγάλα έργα υποδομής υπάρχει και η ανάγκη διαρκούς αναβάθμισης της καθημερινότητας. Η κατάσταση που επικρατεί με την κίνηση στη Ναυαρίνου είναι φανερό ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί ως έχει. Και εδώ δεν έχουμε μόνο την ένοχη σιωπή από την πλευρά της δημοτικής αρχής αλλά και από αυτούς που θα έπρεπε να πρωτοστατούν στην επιβολή λύσεων οι οποίες θα δημιουργούσαν πολλαπλασιαστικά οφέλη. Το καλαμπούρι με την παραλιακή της Καλαμάτας πρέπει να τελειώνει. Με τη λήξη της τουριστικής περιόδου θα πρέπει να ξεκινήσει διάλογος που θα καταλήγει σε προτάσεις οι οποίες θα μετατρέπουν την παραλιακή από μέρος επίδειξης καγκουρό-ανόητων σε χώρο αναψυχής. Σε χώρο που θα πάει ο άλλος να φάει και να χαλαρώσει και όχι για να ρουφάει καυσαέριο από εξατμίσεις.

 

Πέρα όμως από το μεγάλο θέμα της παραλιακής υπάρχουν και αλλά ζητήματα καθημερινότητας που η παρέμβαση του δήμου θα πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική. Η καθαριότητα και η εξάλειψη δυσάρεστων μυρωδιών, τουλάχιστον από τα σημεία αιχμής της πόλης, πρέπει να είναι αυτονόητη υπηρεσία. Η άμεση παρέμβαση για την επίλυση έκτακτων προβλημάτων, όπως αυτό που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες με τις αγέλες αδέσποτων σκύλων στο πάρκο Σιδηροδρόμων. Σε αυτά τα θέματα ο δήμος θα πρέπει να αντιδρά ταχύτατα και αποτελεσματικά και όχι να περιμένει να φτάσει η κατάσταση στο μη παραπέρα για να δώσει λύση.

 

Ο ιδιωτικός τομέας από την πλευρά του θα πρέπει να σκέφτεται και την επόμενη χρονιά και ανάλογα να πράττει. Οι λογικές του "ό,τι αρπάξουμε σε μια σεζόν" έχουν χρεοκοπήσει. Το να φτάνουν οι ξαπλώστρες μέχρι το κύμα, και να μην υπάρχει κανένας διάδρομος διέλευσης από πουθενά μπορούν να δίνουν την μια μέρα 5-6 καφέδες παραπάνω, αλλά θα αφαιρέσουν την επόμενη πολλούς περισσότερους. Το να κάνεις διάφορες «εξυπνάδες» στην ποιότητα ή στην τιμή θα το βρεις μπροστά σου την επόμενη ημέρα ή τον επόμενο χρόνο. Η δημιουργία ενός - έστω άτυπου - κώδικα λειτουργίας και συμπεριφοράς είναι σημαντικό στοιχείο για όσους θέλουν να υπάρχουν στο συγκεκριμένο κλάδο και τα επόμενα χρόνια. Ο ανταγωνισμός είναι πλέον μεγάλος και ο πελάτης, αργά αλλά σταθερά, ψάχνει να βρει το καλύτερο σε σχέση με αυτό που απαιτεί. Η Μεσσηνία και η Καλαμάτα μπαίνουν με καθυστέρηση στον χάρτη των τουριστικών προορισμών όμως  για να μείνουν και να έρχεται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο εισόδημα στην περιοχή χρειάζεται σχέδιο, σοβαρότητα, όραμα και μεράκι. Η κινητοποίηση σε αυτή την κατεύθυνση είναι ανάγκη επιβίωσης για όλους μας. 

panagopg@gmail.com

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014 14:13

NEWSLETTER