Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014 09:48

Το πολιτικό μεροκάματο των αλληλέγγυων στα πανηγύρια

Γράφτηκε από τον

Το πολιτικό μεροκάματο των αλληλέγγυων στα πανηγύρια

Οι χριστουγεννιάτικες γιορτές ξεκίνησαν και ένας νέος «θεσμός», το «άναμμα» του χριστουγεννιάτικου δέντρου, έχει κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή μας. Το θεσμό τον εφηύρε και τον πρώτο-εφάρμοσε ο νυν επίτροπος της χώρας στην Ε.Ε., όταν ήταν δήμαρχος Αθηναίων. Την εποχή της δανεικής ευημερίας και της γκλαμουριάς χωρίς μέτρο και όρια. Το άναμμα του δέντρου της Αθήνας ήταν μεγάλο γεγονός και θέμα ενασχόλησης ωρών στα τηλεοπτικά  πρωινάδικα και όχι μόνο. Να σημειωθεί ότι  ο εμπνευστής των συγκεκριμένων εκδηλώσεων θα μείνει στην ιστορία, γιατί μάλλον δεν πρόκειται κανένας να τον ξεπεράσει. Την επιτυχημένη αυτή συνταγή άρχισαν να αντιγράφουν όλοι οι δήμαρχοι, για να φτάσουμε στο σήμερα όπου κάθε δημοτικός παράγοντας, που σέβεται τον εαυτό του και το κοινό του, φροντίζει να ανάψει ένα δέντρο.

 

 

Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, τα δέντρα και τα κάθε είδους χάπενινγκ η αλήθεια είναι ότι συμβάλουν στη δημιουργία εορταστικής ατμόσφαιράς και γενικότερης αισιοδοξίας. Το να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να ξεχαστούν όλοι, έστω και λίγο, από τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα, αλλά και από τα χειρότερα, που όλα δείχνουν ότι έρχονται κατά πάνω μας με ορμή, δεν είναι κακό. Αντίθετα, θα λέγαμε πως επιβάλλεται. Βοηθά την κατανάλωση, άρα και ένα μεγάλο μέρος των καταστημάτων, και διώχνει το γκρίζο και το σκοτεινό της μιζέριας που μας κατακλύζει από παντού. Το να κάνεις τους ανθρώπους να χαίρονται, έστω και λίγο, το να προσφέρεις μερικά χάχανα σε μικρά και μεγάλα παιδία δεν είναι έγκλημα. Καμιά επανάσταση δεν πρόκειται να αποτραπεί γιατί θα χαζέψουν μικροί και μεγάλοι γύρω από ένα δέντρο. Αυτά τα σκέφτονται μόνο όσοι έχουν συνδέσει τα πάντα με τη μιζέρια, την ακινησία και τη συνολική  υστέρηση.

 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις δεν κάνουν σε καμιά περίπτωση κακό. Το ζήτημα είναι αυτές να κινούνται σε λογικά οικονομικά πλαίσια, να μην καίγονται δηλαδή λεφτά σε πρόσκαιρα πυροτεχνήματα. Το κυριότερο, να δημιουργούν εορταστικό κλίμα και να μην μετατρέπονται σε πασαρέλα προβολής παραγόντων. Η λιτότητα , η σεμνότητα και η αποτελεσματικότητα σε σχέση με το στόχο δεν είναι βέβαια αυτό που βρίσκεις εύκολα σε τόσα και τόσα άλλα πράγματα και σίγουρα είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε πανηγυράκια αυτού του είδους. Πρέπει όμως να κατακτηθεί. Η επιδίωξη του κάθε δημοτικού παράγοντα  να ανάψει και αυτός ένα δέντρο «στο χώρο ευθύνης του», για να επιδείξει ενδιαφέρον, αποδυναμώνει τελικά τα όποια θετικά μπορεί να προσδοκούνται από αυτού του είδους τις εκδηλώσεις.

 

Οι δημοτικοί παράγοντες μέσα από αυτές τις γιορτές θα πρέπει να επιδιώκουν την ενίσχυση της τοπικής αγοράς με τη δημιουργία εορταστικού κλίματος. Επειδή βρήκαν μαζεμένο κόσμο δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγάλουν δεκάρικο για να αυτοδιαφημιστούν.  Στη συγκεκριμένη συγκυρία αρκούν δυο ευχές και ένα χαμόγελο. Τα πολλά λόγια δεν αποτελούν ένδειξη ενδιαφέροντος. Όλοι μας έχουμε ανάγκη από περισσότερη προσπάθεια και ουσιαστική αλληλεγγύη.

 

Οι δημοτικοί άρχοντες δεν φτάνει να ανάβουν λαμπάκια στα δέντρα, πρέπει να φροντίζουν να βελτιώνεται η καθημερινότητα του πολίτη με αναβάθμιση των υπηρεσιών στην καθαριότητα, το πράσινο και την κυκλοφορία. Να προχωρούν σε ουσιαστικά αναπτυξιακά έργα που θα στηρίζουν την τοπική οικονομία. Σε κάθε περίπτωση να καθαρίζουν τουλάχιστον τα ρέματα για να μην πνιγεί κόσμος στην πρώτη νεροποντή και να συντηρήσουν τους αγροτικούς δρόμους, για να πάνε οι άνθρωποι να μαζέψουν τις ελιές τους. Από αυτά θα κριθούν και όχι από τα πόσα δέντρα θα ανάψουν. Το πολιτικό μεροκάματο είναι καιρός να βγαίνει με την παροχή ουσιαστικών υπηρεσιών στους πολίτες και όχι με  ψευτο-πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και βεγγαλικά του ενός λεπτού στις πλατείες.

 

 

 

 

panagopg@gmail.com