Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014 11:22

Τα λεφτά της ΚΑΠ ως κεφάλαιο και όχι ως επίδομα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την  Τρίτη, ότι θα παρακρατήσει προληπτικά γεωργικές ενισχύσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) προς την Ελλάδα, ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ, λόγω προβλημάτων διαχείρισης στο εθνικό Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (ΣΑΑ). Οι έλληνες αγρότες θα πάρουν δηλαδή λιγότερα χρήματα. Θυμίζουμε ότι οι πόροι που αναλογούν για τη χώρα μας ως άμεσες αγροτικές ενισχύσεις μέχρι το 2020 είναι 13,866 δισ. Ευρώ. 

 

 

Σύμφωνα με το «ΕΘΝΟΣ» της Πέμπτης η ΠΑΣΕΓΕΣ υπογραμμίζει ότι «η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2014 πρέπει κυρίως να εστιαστεί στη στρατηγική και στις πολιτικές προτεραιότητες που πρέπει να υιοθετηθούν. Η στρατηγική που οφείλει να ακολουθήσει η χώρα πρέπει, πρώτα απ' όλα και πάνω απ' όλα, να εξυπηρετεί τη διατροφική της αυτάρκεια, την αειφορική διαχείριση των φυσικών της πόρων, την ανάπτυξη με κριτήρια κοινωνικής και οικονομικής σύγκλισης και συνοχής σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και τη διατήρηση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού, ιδιαίτερα στις ορεινές, μειονεκτικές, νησιωτικές περιοχές της χώρας.»

 

Οι παραπάνω ειδήσεις όσο και αν μεταξύ τους φαίνονται άσχετες έχουν απόλυτη συνάφεια. Η παρακράτηση γίνεται γιατί η Ελλάδα, επί σειρά ετών, είχε ουσιαστικά αφήσει το σύστημα καταγραφής και διαχείρισης των επιδοτήσεων στους συνεταιρισμούς, με κεντρικό συντονιστή την ΠΑΣΕΓΕΣ. Το τι επακολούθησε όλοι το γνωρίζουν. Το «ψείρισμα» πήγε σύννεφο και, ακόμα και τώρα, για μια απλή ενεργοποίηση στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων, χωρίς καμία μεταβολή, περνούν άπαντες από τα ταμεία των ίδιων οργανώσεων. Τα τελευταία χρόνια έγινε μια μεγάλη προσπάθεια – την τελευταία ώρα και με υψηλό κόστος- να μπει μια τάξη αλλά πλέον δεν πείθεται κανένας ούτε για την επάρκεια ούτε για την αποτελεσματικότατα του συστήματος. Οι «κουτόφραγκοι» κρατούν τώρα από πριν τα λεφτά και θα τα δώσουν μόνο αν διαπιστωθεί ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στο παρελθόν. Η ευθύνη κυβερνήσεων και συνεταιριστικών παραγόντων  είναι φανερή, γιʼαυτό και μιλούν για οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό.

 

Το οτιδήποτε άλλο αναδεικνύεται ανάγλυφα από τις προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Μέσα σε όλα αυτά τα ωραία γενικόλογα λόγια δεν υπάρχει πουθενά η λέξη ανταγωνιστικότητα. Η ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ προφανώς και δεν τη γνωρίζει. Άλλωστε όταν  κινείσαι με Lexus είναι φανερό ότι έχεις ως πρώτο στόχο την ενίσχυση της αυτάρκειας, της κοινωνικής σύγκλισης και της αειφορίας! Εκτιμώντας άλλωστε τα ακριβά ποιοτικά προϊόντα της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιλαμβάνεσαι πλήρως το πώς θα κατακτήσεις αγορές, παράγοντας ποιοτικότερα και οικονομικότερα! Μιλάς με τσιτάτα και διακινείς αιτήματα για διατήρηση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού! Επιδιώκεις τη λειτουργία σε συνθήκες εσωτερικής αγοράς και, αν είναι δυνατό, με εγγυημένες τιμές πώλησης των προϊόντων που παράγονται. Ζητάς, με άλλα λόγια, τα λεφτά που λαμβάνεις να μην τα επενδύεις για να αποκτήσεις ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αλλά απλώς να τα καταναλώνεις. 

 

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ από κατανάλωση γνωρίζει καλά. Έχει την εμπειρία και την απαιτούμενη τεχνογνωσία. Για να πάει όμως ο αγροτικός τομέας μπροστά θα πρέπει να φύγει από αυτές τις λογικές που διακινούν χρόνια οι πολιτικοί «προστάτες» και αγροτοσυνδικαλιστικοί εκπρόσωποί του. Οι πόροι της νέας ΚΑΠ θα πρέπει να σταματήσουν να δίνονται ως επίδομα σε δήθεν αναξιοπαθούντες αλλά ως κεφάλαιο για την εγκατάσταση νέων γεωργικών επιχειρήσεων. Να έχουν στο επίκεντρό τους τον νέο άνθρωπο και τη χρηματοδότηση της εγκατάστασής του, για την παραγωγή ανταγωνιστικών στη διεθνή αγορά προϊόντων. Οι λογικές της αυτάρκειας, των επιδοτήσεων και των περιορισμών ανήκουν σε άλλη εποχή. Το να κοιτάζουν κάποιοι το παρελθόν και να νομίζουν ότι έτσι θα οικοδομηθεί το μέλλον μπορεί να είναι εύκολο αλλά θα αποδειχτεί καταστροφικό.

 

Y.Γ.

 Οι έλληνες αγρότες θα κληθούν να επιστρέψουν και τα λεφτά που πήραν από το περίφημο πακέτο Χατζηγάκη ύψους 424 εκατ. ευρώ. Τη συγκεκριμένη εξέλιξη ας την έχουν υπόψη τους όσοι νομίζουν ότι θα είναι στην Ε.Ε. και θα κάνουν τα δικά τους με «αγωνιστικές» μαγκιές ή διπλωματικές  κουτοπονηριές.  Η συμμετοχή στο οτιδήποτε σημαίνει δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Εμείς θέλουμε τα δικαιώματα αλλά κάνουμε …αντίσταση στις υποχρεώσεις. Βολικό αλλά πλέον δεν πιάνει 

panagopg@gmail.com