Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018 12:02

Βακαλάο τσιλαδιά... έχετε φτιάξει ποτέ;

Γράφτηκε από την
Βακαλάο τσιλαδιά... έχετε φτιάξει ποτέ;

 


Όταν το παραδοσιακό συναντά το γκουρμέ!

Ο βακαλάος υπήρξε για χρόνια η πιο οικονομικά προσιτή λύση για να απολαύσει κανείς ψάρι. Σήμερα θεωρείται πια εκλεκτό προϊόν. Μπήκε στους καταλόγους των γαστρονομικών εστιατορίων, όχι μόνο επειδή είναι γευστικότατος, αλλά και γιατί μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Συνήθως τον συναντάμε τηγανιτό με σκορδαλιά, με σάλτσα, σούπα αλευρολέμονο κ.ά. Τι θα λέγατε να τον δοκιμάσουμε «τσιλαδιά»;
Η παράδοση λέει ότι η συνταγή επινοήθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας από τους φορτοεκφορτωτές των εμπορικών καραβιών που εξήγαγαν σταφίδα – το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας το 19ο αιώνα- και εισήγαγαν βακαλάο.
Η συνταγή ονομάζεται «τσιλαδιά» ή «του λαδιού» γιατί χρησιμοποιείται πολύ ελαιόλαδο. Πρόκειται για βακαλάο μαγειρεμένο με σταφίδες, κρεμμύδι και ντομάτα. Μπορούμε να προσθέσουμε και πατάτα, που θα κάνει ακόμη και τα παιδιά να ξετρελαθούν!


Δοκιμάστε το και... καλή επιτυχία!

 

 

 

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φιλέτα παστού βακαλάου (καλά ξαλμυρισμένα και κομμένα σε φέτες)
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
200 ml χυμός φρέσκιας ντομάτας
100 γρ. κορινθιακή σταφίδα
3 μεγάλες ντομάτες σε ροδέλες
2 -3 πατάτες σε φέτες
2 φύλλα δάφνης
λίγο δεντρολίβανο
200 ml ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τις σταφίδες και λίγο πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να δέσει κάπως η σάλτσα. Σε ένα ταψί απλώνουμε σε στρώσεις πρώτα τις ροδέλες ντομάτας, έπειτα τις ροδέλες πατάτας και στη συνέχεια τις φέτες βακαλάου, τα δαφνόφυλλα και το δεντρολίβανο. Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και ψήνουμε για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να γίνει ο μπακαλιάρος, να δέσει η σάλτσα και να μείνει με το λάδι.
Καλή σας όρεξη!


*Αναμονή για ξαλμύρισμα: 24 – 48 ώρες
* Το φαγητό κανονικά δεν θέλει αλάτι. Δοκιμάστε όμως και αν χρειάζεται ρίξτε, ανάλογα με τα γούστα σας, προς το τέλος του μαγειρέματος.

 

 

 

 

 


NEWSLETTER