Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2022 20:20

Νόστιμο, υγιεινό, vegan επιδόρπιο φτιαγμένο με μούστο!

Γράφτηκε από την

 


Η μουσταλευριά είναι ένα υπέροχο γλυκό πιάτου, που συνηθίζεται πολύ, ιδίως την εποχή του τρύγου.


Ο Αριστοφάνης στον Πλούτο την αναφέρει ως «οινούτα». «Οινούτα» όμως λεγόταν και στο Βυζάντιο, αλλά και «μουστόπιτα».

Μια ζελατινώδης πουτίγκα από μούστο και αλεύρι που βράζει μέχρι να πήξει και μετά μπορούν να προστεθούν στο πιάτο διάφορα υλικά όπως πετιμέζι, μέλι, καρύδια, αμύγδαλα, κανέλα και σουσάμι.
Το πετιμέζι χρησιμοποιείται όχι μόνο για μουσταλευριές, αλλά και αντί σιροπιού πάνω από διάφορα παρασκευάσματα της ζαχαροπλαστικής. Στα περισσότερα γλυκίσματα τηγανιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πετιμέζι ιδίως στις τηγανίτες.

 

Το θρεπτικότατο πετιμέζι προέρχεται από την συμπύκνωση του μούστου μέσω του βρασμού και από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρξε το βασικό γλυκαντικό κάθε ελληνικό σπίτι, έως ότου εξοστρακίστηκε από τη ζάχαρη. Επανέρχεται όμως δυναμικά και αξίζει υψηλή θέση στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες, διότι το εξαιρετικό αυτό γλυκαντικό εκτός από νοστιμιά και άρωμα προσφέρει σε μεγάλο βαθμό ενέργεια και σε υψηλά ποσοστά σίδηρο και ασβέστιο. Όπως και το μέλι, θεωρείται ότι έχει ιδιότητες αντιβιοτικές και θεραπευτικές καθώς και αντικαταθλιπτικές. Το πετιμέζι είναι ένα 100% φυσικό προϊόν που φτιάχνεται χωρίς την προσθήκη συντηρητικών, χρωστικών και ζάχαρης, το οποίο μάλιστα διατηρείται για πολλά χρόνια εκτός ψυγείου. Σε συνδυασμό με ψωμί και ταχίνι αποτελεί νοστιμότατο πρωινό ενώ μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη στην παρασκευή μαρμελάδας!

 
Υλικά για τη μουσταλευριά

5 φλυτζάνια μούστο

1 φλιτζάνι αλεύρι

200 γραμ. καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη

λίγη κανέλα

1 κουταλιά μέλι προαιρετικά


Εκτέλεση: Βάζουμε το μούστο στην κατσαρόλα, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια ώσπου να αρχίσει να δένει, προσθέτουμε το μέλι. Προσοχή μην παρα-δέσει. Οχι πολύ αραιή μα ούτε πολύ πηχτή, να είναι σαν μια μέτρια κρέμα. Μόλις κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά σερβίρουμε σε πιάτα ρηχά και πριν ακόμα κρυώσει, την πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα.

 

Μουστόπιτα

Η μουστόπιτα είναι η στεγνή μουσταλευριά. Δηλαδή, φτιάχνετε μουσταλευριά, την χύνετε σε πιατέλα ρηχή, τη αφήνετε να κρυώσει και την κόβετε σε λωρίδες, αφού πασπαλίσετε με σουσάμι. Απλώνετε ένα λαδόχαρτο πάνω σ' ένα ξύλο κοπής φαρδύ και μεταφέρετε πάνω στο λαδόχαρτο τις λωρίδες της μουσταλευριάς.
Βάζετε το ξύλο κοπής στον ήλιο, από το πρωί ως το βράδυ. Οταν στεγνώσουν καλά τις βάζετε σε κουτί.

 

 

Πώς παρασκευάζεται το πετιμέζι


Ρίχνετε μούστο σε μια κατσαρόλα και το βάζετε να βράσει. Μέσα στο μούστο ρίχνετε ένα πανάκι δεμένο μέσα στο οποίο έχετε βάλει 3 κουταλιές στάχτη από ξυλοκάρβουνο. Αφήνετε το μούστο να βράζει και εσείς προσέχετε να τον ξαφρίζετε με μια τρυπητή κουτάλα. Οταν βράσει καλά κατεβάζετε την κατσαρόλα, αφήνετε να κρυώσει και βγάζετε το πανί με τη στάχτη. Τον σουρώνετε από ψιλό πανί σε άλλη κατσαρόλα. Ετσι, καθαρός πια ο μούστος, θα βράσει όσο ώσπου να δέσει, να πυκνώσει. Τότε τον κατεβάζετε, τον αφήνετε να κρυώσει. Τοποθετείτε το πετιμέζι σε γυάλινα ή πήλινα δοχεία.

 

Δείτε ακόμα

Τηγανόψωμο ή τραβηχτή - Είναι απλό και θέλει μόνο να πετύχετε τη ζύμη

Τηγανίτες με μήλο - παραδοσιακή συνταγή