Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011 17:58

H χωματερή στα Λιμενικά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Μπόχα προχθές στην Καλαμάτα από τη χωματερή στα Λιμενικά της Μπούκας, καθώς πήραν φωτιά τα σκουπίδια και ο άνεμος έφερε τη μυρουδιά μαζί με τις… διοξίνες μέχρι την Καλαμάτα. Η αιτιολογία για την πυρκαγιά υποδηλώνει ότι η χωματερή είναι ξέφραγο αμπέλι - καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις προκλήθηκε από φωτιά που έβαλαν κάποιοι οι οποίοι έκαιγαν καλώδια. Φυσικά δεν πρόκειται ούτε για… νέο ούτε για την εξαίρεση. Κατά κανόνα, ακόμη και το καλοκαίρι που ο κίνδυνος αυτανάφλεξης είναι ακόμη μεγαλύτερος και κινδυνεύουν να καταστραφούν ολόκληρες περιοχές, οι χωματερές παραμένουν αφύλακτες και χωρίς την αναγκαία υποδομή για άμεση καταστολή των πυρκαγιών. Για την εκτίμηση αυτή αδιάψευστος μάρτυρας είναι η έκθεση που συντάσσεται κάθε χρόνο μετά τις αυτοψίες αξιωματικών της Πυροσβεστικής.
Το πρόσφατο περιστατικό υπενθυμίζει παράλληλα την αθλιότητα που επικρατεί με τη διαχείριση των σκουπιδιών και τις διαχρονικές ευθύνες των δημοτικών παραγόντων. Η εν λόγω χωματερή είναι η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση "περιβαλλοντικής βόμβας" την οποία κάθε είδους αρμόδιοι κάνουν πως δεν βλέπουν. Σε μια γονιμότατη περιοχή, στο "φιλέτο" του Μεσσηνιακού, δίπλα στη θάλασσα, τα στραγγίδια καταλήγουν κατ’ ευθείαν στον υδροφόρο ορίζοντα και από εκεί στην παραλία και τις καλλιέργειες. Ενώ οι καπνοί από τις συνεχείς αυταναφλέξεις μεταφέρουν σε διάφορες κατευθύνσεις επικίνδυνα στοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ειδικά αυτή η χωματερή θα έπρεπε να έχει κλείσει προ πολλού. Λειτουργεί ολόκληρες δεκαετίες και έχει επιβαρύνει σημαντικότατα μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, απ' την οποία πολλά προσδοκά και η τοπική κοινωνία για την τουριστική ανάπτυξη. Κάποιοι αδιαφόρησαν, κάποιοι προσπάθησαν αλλά απέτυχαν, πολλοί σφύριξαν και σφυρίζουν αδιάφορα. Θα είναι τραγικό όμως να εκπνεύσει και η τελευταία προθεσμία που έχει τεθεί χωρίς να δοθεί λύση. Γιατί τότε θα έρθουν και τα πρόστιμα και η… διαπόμπευση της περιοχής.
Οι επιλογές είναι περιορισμένες. Σύντομα η περιοχή θα πρέπει να μπει σε διαδικασία απαλλαγής από τις πληγές της χωματερής, με πλήρη αποκατάσταση του χώρου. Και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πληγές δεν θα κλείσουν με... ολίγη από χώματα και πασαλείμματα. Χημικός είναι ο δήμαρχος, το κατέχει το ζήτημα και θα πρέπει να προωθήσει και να απαιτήσει λύση η οποία θα απαλλάσσει την περιοχή από τα μόνιμα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχει συσσωρεύσει η χωματερή.
Αναγκαστικά ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα πρέπει να αναζητήσουν μόνιμη λύση για τη διάθεση των σκουπιδιών, γιατί αν περιμένουν να γίνει το εργοστάσιο που σχεδιάζει η Περιφέρεια, μάλλον θα μείνουν με τα σκουπίδια στους δρόμους. Παράλληλα χρειάζεται η πλέον συστηματική προσπάθεια για να μειωθεί ο όγκος τους και να γίνει αποτελεσματική ανακύκλωση. Είναι μια "συνταγή" που ισχύει για όλους, πολύ περισσότερο όμως για εκείνους που έχουν σοβαρό πρόβλημα διάθεσης. Η μείωση του όγκου των σκουπιδιών και η ανακύκλωση, σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες για κομποστοποίηση -καθώς η ύπαιθρος προσφέρεται πολύ περισσότερο-, θα περιορίσουν και το κόστος... που σε λίγο καιρό θα γίνει δυσθεώρητο.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προκλητικές ενέργειες Λιτότητα και αποκέντρωση »

NEWSLETTER