Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011 12:53

Προκλητικές ενέργειες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολλές φορές από την "Ελευθερία" έχουμε αναφερθεί στην υπόθεση του κτηρίου του "Φιλοσοφικού Κέντρου Μεσσήνης" και μάλιστα με διάφορες αφορμές. Πρόκειται για ένα κτήριο ιδιοκτησίας του δήμου το οποίο παραχωρήθηκε προ 5ετίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου προκειμένου να στεγάσει πανεπιστημιακές δραστηριότητες. Κάτι τέτοιο όχι μόνον δεν έγινε, αλλά το κτήριο εγκαταλείφθηκε πλήρως με αποτέλεσμα να παρουσιάζει εδώ και πάρα πολύ καιρό άθλια εικόνα, δίπλα σε σπίτια αλλά και στο Δημαρχείο Μεσσήνης.
Βλέποντας αυτή την κατάσταση, ενεργοί πολίτες στη Μεσσήνη και την Αθήνα πήραν την πρωτοβουλία να ζητήσουν από το δήμο την ανάληψη πρωτοβουλιών έτσι ώστε να επιστρέψει στην ιδιοκτησία του το κτήριο και να στεγάσει πολιτιστικές δραστηριότητες. Χωρίς να αποκλείεται και η στέγαση τμημάτων του Πανεπιστημίου εφόσον υπήρχε τέτοια δυνατότητα ή πραγματική πρόθεση από την πλευρά του. Την άποψη αυτή είχαμε υποστηρίξει σθεναρά και από αυτήν εδώ τη στήλη, αλλά επισήμως η δημοτική αρχή δεν είχε πάρει θέση αφήνοντας να διαρρέουν διάφορα σενάρια.
Υποχρεώθηκε όμως να πάρει θέση από μια ενέργεια η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως προκλητική. Κάποιοι αποφάσισαν λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει ο χρόνος παραχώρησης στο Πανεπιστήμιο, να προχωρήσουν σε… εγκαίνια του "Φιλοσοφικού Κέντρου Μεσσήνης" το οποίο ως ίδρυμα είναι ουσιαστικά… φάντασμα ενώ το κτήριο έχει μετατραπεί σε άλλου είδους… φάντασμα. Ο λόγος είναι προφανής: Οι παράγοντες της Σχολής που λειτουργεί στην Καλαμάτα προσπαθούν να δημιουργήσουν εμπόδια στην επιστροφή του κτηρίου στο Δήμο Μεσσήνης.
Η αντίδραση του δημάρχου Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλου είναι και ορθή αλλά και επιβεβλημένη. Και οφείλει να επιμείνει σε αυτή, όποιες εξηγήσεις και αν δοθούν προκειμένου να παραμείνει το κτήριο στον έλεγχο του Πανεπιστημίου. Πρέπει να περιέλθει και πάλι στο δήμο, ο οποίος χρειάζεται τάχιστα να προχωρήσει σε καθαρισμούς, αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και εκπόνηση ενός σχεδίου σταδιακής αξιοποίησης με ίδιους πόρους, εφόσον δεν εξασφαλιστεί η ένταξη σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Οι χώροι που διαθέτει η πόλη για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι ανεπαρκείς και αυτός είναι ένας παράγοντας που φρενάρει ή εμποδίζει πρωτοβουλίες. Η ανάπτυξη βιβλιοθήκης είναι απολύτως αναγκαία, ενώ θα πρέπει να διαμορφωθεί και χώρος για κινηματογραφικές προβολές. Διάφορες άλλες ιδέες (όπως για παράδειγμα ένα λαογραφικό μουσείο) έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για την αξιοποίηση του κτηρίου.
Ολα αυτά θα πρέπει να μπουν σε μια σειρά, να γίνει ένα συνολικό σχέδιο και να συνταχθεί ένα σχέδιο επεμβάσεων έτσι ώστε σταδιακά να ολοκληρώνονται χώροι φιλοξενίας των διαφόρων δραστηριοτήτων. Σε αυτό το πεδίο μπορούν να συναντηθούν όλες οι δυνάμεις της πόλης σε οποιονδήποτε χώρο και αν δραστηριοποιούνται. Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια αλλά ζωτική ανάγκη στην εποχή της κρίσης.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο δήμος και τα μεροκάματα H χωματερή στα Λιμενικά »