Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011 13:22

Εμπλοκή με τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αλλη μια απόπειρα αντιμετώπισης του προβλήματος με τα σκουπίδια στην Καλαμάτα φαίνεται ότι καταρρέει και η ανησυχία μεγαλώνει καθώς εξαντλούνται όλα τα περιθώρια ελιγμών γύρω από το θέμα αυτό. Δικαιολογίες για τις εξελίξεις που σημειώνονται δεν υπάρχουν, η δημοτική αρχή έχει την απόλυτη ευθύνη των επιλογών της. Και είναι απολύτως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι εν προκειμένω επιδείχθηκε για πολύ καιρό η μεγαλύτερη δυνατή ανοχή. Κάτι το οποίο κατά πάσα πιθανότητα δεν απέτρεψε το ναυάγιο και την επανεμφάνιση του προβλήματος της διάθεσης. Το ακόμη χειρότερο όλων είναι πως η δημοτική αρχή έχει επιλέξει τη… μυστικοπάθεια για τους σχεδιασμούς της σε έναν τομέα που η πλήρης διαφάνεια είναι όρος για να υπάρξουν βιώσιμες λύσεις.
Μπορεί η Περιφέρεια να ανακοίνωσε την διενέργεια του διεθνούς διαγωνισμού για τη διαχείριση των σκουπιδιών στις 23 Δεκεμβρίου, μέχρι να γίνει οποιοδήποτε έργο όμως θα χρειαστεί καιρός. Και φυσικά με δεδομένο το γεγονός ότι πλέον τα σκουπίδια γυαλίζουν ως… χρυσάφι για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτή η ιστορία θα εξελιχθεί ευθύγραμμα και χωρίς… αναταράξεις. Περίεργο θα ήταν το ακριβώς αντίθετο με δεδομένο το κέρδος το οποίο προσδοκούν όσοι μπουν στο χορό. Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για μια ιστορία που θα τραβήξει σε μάκρος και στο ενδιάμεσο χρειάζονται λύσεις. Οι λύσεις που επελέγησαν μέχρι τώρα έχουν αποδειχθεί "αιματηρές" οικονομικά και αναποτελεσματικές. Και πολύ φοβόμαστε ότι το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί το επόμενο διάστημα. Δυστυχώς στο πλαίσιο της περίεργης μυστικοπάθειας δεν υπάρχει σαφής εικόνα για την… αιμορραγία και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο θα αντέξουν οικονομικά και προϋπολογισμοί. Ουδέποτε έχει γίνει ένας πλήρης πραγματικός οικονομικός απολογισμός για τον τομέα της καθαριότητας και δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες" στην υπόθεση αυτή. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει πάντοτε είναι στα δημοτικά τέλη. Σε συνθήκες κρίσης η συνεχής διόγκωση του κόστους διαχείρισης των σκουπιδιών μπορεί να δημιουργήσει "έκρηξη" στο ύψος των ανταποδοτικών τελών. Κάτι το οποίο είναι απολύτως βέβαιο πως θα γίνει όταν λειτουργήσει μονάδα διαχείρισης στην Πελοπόννησο. Γιατί μπορεί το έργο να γίνει από ιδιώτη, το πραγματικό κόστος όμως θα πληρωθεί εις πολλαπλούν από τους πολίτες με… δόσεις γενναία αυξημένων δημοτικών τελών.
Μετά την οικονομική παρένθεση, που είναι αναγκαία για να προετοιμάζεται ο καθένας για… νέες καταστάσεις, μένει προς απάντηση το τι μέλλει γεννέσθαι το επόμενο διάστημα και ποίος θα πληρώσει το λογαριασμό. Εδώ η δημοτική αρχή δεν έχει απαντήσει, ίσως γιατί έχει επαναπαυθεί, ίσως γιατί δεν μπορεί να δώσει λύση. Η Περιφέρεια επιμένει στην παλιά γνωστή ιστορία των δεματοποιητών και επαίρεται ότι οι δήμοι έχουν συμφωνήσει. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει όμως με την Καλαμάτα, στην οποία ουδεμία συζήτηση έχει γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ενόψει όλων αυτών, η δημοτική αρχή οφείλει να ανοίξει τα χαρτιά της, να εξηγήσει ποία είναι τα σενάρια, τι κοστίζει και τι προϋποθέτει το καθένα από αυτά, για να αντιληφθούν οι πολίτες... τι τους περιμένει. Με την ελπίδα ότι δεν θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα αντικρίσουμε τα σκουπίδια και πάλι στους δρόμους.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011 13:32