Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2012 13:29

Ο καθαρισμός του Παμίσου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Εσπευσμένα ο Δήμος Μεσσήνης τις τελευταίες ημέρες προχώρησε σε ένα στοιχειώδη καθαρισμό του Παμίσου. Ο λόγος και γνωστός αλλά και προφανής: Η γιορτή των Θεοφανίων γίνεται κάθε χρόνο στη γέφυρα του ποταμού και η εμφάνιση της περιοχής θα έπρεπε να συμμαζευτεί στοιχειωδώς. Κανένας δεν μπορεί να διαφωνήσει στη διαπίστωση ότι η εικόνα που παρουσιάζει είναι η χειρότερη και αυτό φυσικά δεν έγινε τον τελευταίο χρόνο. Ερχεται από πολύ παλαιότερα και εκφράζει την αδιαφορία της κοινωνίας και των συντεταγμένων θεσμών της Πολιτείας για πράγματα που θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με τον απαιτούμενο σεβασμό ως πηγή ζωής για τους ανθρώπους.
Ας μην γελιόμαστε, η εμφάνιση του ποταμού είναι απλώς η ορατή πλευρά αυτής της αδιαφορίας. Η… αόρατη έχει να κάνει με την εκτεταμένη ρύπανση του ποταμού που έχει νεκρώσει τη ζωή σε αυτόν και δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στη θαλάσσια περιοχή στην οποία εκβάλλει. Βεβαίως αυτή την περίοδο ούτε η ρύπανση μπορεί να κρυφτεί αφού τα νερά έχουν μαυρίσει από το λιόζουμο. Δυστυχώς τόσο ο Πάμισος όσο και οι άλλοι ποταμοί που εκβάλλουν στο Μεσσηνιακό Κόλπο (και όχι μόνον) έχουν γίνει αποδέκτες στερεών και υγρών αποβλήτων τα οποία φροντίζουν να ξεφορτωθούν σε αυτούς πολίτες και επιχειρηματίες.
Η Πολιτεία απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα στέκεται με την πλευρά του… πελάτη. Επί της ουσίας δεν γίνεται κανένας έλεγχος για τη διάθεση των αποβλήτων κάθε είδους και μεγέθους μονάδων, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις μέχρι να επιβληθεί το πρόστιμο γίνεται… χάδι και μετά πάμε πάλι από την αρχή. Ολα αυτά (και πολλά άλλα ακόμη) στο όνομα της… ανάπτυξης που έχει γίνει συνώνυμη με την καταστροφή του περιβάλλοντος και το "δίκαιο" που δημιουργούν οι πελατειακές σχέσεις.
Εννοείται ασφαλώς ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί… έτσι τη βρήκαμε. Τόσο ο Δήμος Μεσσήνης όσο και ο Δήμος Καλαμάτας οφείλουν να προχωρήσουν στους αναγκαίους ελέγχους, να αντιμετωπίσουν με αυστηρότητα τις παραβάσεις και να απαγορεύσουν τη διάθεση οποιουδήποτε αποβλήτου στο ποτάμι. Και ταυτοχρόνως να συνεργαστούν έτσι ώστε να γίνουν οι αναγκαίοι καθαρισμοί για να εκλείψουν οι αυτοσχέδιοι σκουπιδότοποι και άλλες παρεμβάσεις που αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο και δημιουργούν αποκρουστικές εικόνες. Αναφερόμαστε στη συνεργασία αυτών των δύο δήμων καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ποταμού βρίσκεται στην εδαφική τους περιφέρεια. Ομως σε αυτόν καταλήγουν και άλλοι ποταμοί, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ευρύτατη συνεργασία έτσι ώστε να αποκλεισθεί κάθε ενδεχόμενο ρύπανσης, με τη δημιουργία κατάλληλων μηχανισμών ελέγχου και τη διενέργεια συνεχών μετρήσεων προκειμένου να διαπιστωθούν οι παραβάσεις.
Ολα αυτά θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα σχέδιο αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος που έχει καταστραφεί, έτσι ώστε ο ποταμός να γίνει πάλι πηγή ζωής και η παραποτάμια περιοχή να αναδειχθεί σε τόπο αναψυχής και πόλο έλξης ντόπιων και ξένων.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr


NEWSLETTER