Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2012 13:15

Πρωτοβουλίες για τοπικά προϊόντα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Με την ευκαιρία των γιορτών, ο Δήμος Καλαμάτας και διάφορες οργανώσεις συνεργάστηκαν σε δύο εκδηλώσεις στις οποίες παρουσιάστηκαν μεσσηνιακές γεύσεις. Η αποτίμηση αυτής της προσπάθειας δεν μπορεί παρά να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όπως ήδη έχουμε επισημάνει. Και το ενδιαφέρον δεν έγκειται στο... τσάμπα φαγοπότι, αλλά στο γεγονός ότι ένα πλήθος ανθρώπων εργάστηκε για να αναδειχθεί το εύρος της μεσσηνιακής γαστρονομίας και παρουσιάστηκε ένας σημαντικός αριθμός προϊόντων οικοτεχνικής και βιοτεχνικής παραγωγής.
Η πρωτοβουλία αυτή δίνει εκ των πραγμάτων και μια γενικότερη ιδέα για εκδηλώσεις οι οποίες πραγματικά θα αναδεικνύουν το παραγωγικό δυναμικό της περιοχής, θα κινητοποιούν στους ανθρώπους και θα προβάλουν τις δημιουργίες τους. Γράψαμε και πάλι ότι μια ιδέα θα ήταν η ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών σε περιόδους όπως το πανηγύρι της Υπαπαντής, όταν στην πόλη φθάνουν χιλιάδες άνθρωποι που θα μπορούσαν να γνωρίσουν με αυτό τον τρόπο τα μεσσηνιακά προϊόντα και να λειτουργήσουν ως "ζωντανή διαφήμιση" της περιοχής. Θα ήταν και μια συμβολή στη στροφή από τα κακέκτυπα παλαιών εποχών, σε εκδηλώσεις εναρμονισμένες με τις ανάγκες της κοινωνίας.
Υπάρχει ένα πλήθος ιδεών που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, αρκεί από το δήμο να επιδειχθεί το ανάλογο ενδιαφέρον και να κινητοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση και άλλοι φορείς.
Στο πεδίο της γαστρονομίας ασφαλώς παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου για δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου στο κτήριο των παλιών Σχολών "Παπαφλέσσα", η οποία τεκμηριωμένα προωθήθηκε για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Εφόσον το σχέδιο αυτό υλοποιηθεί, θα μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο ανάδειξης και προώθησης των τοπικών προϊόντων τα οποία σχηματίζουν ένα μακρύ κατάλογο μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αξιοποιούν την πρωτογενή παραγωγή, την γευστική παράδοση και την τεχνογνωσία των νέων παραγωγών.
Σε κάθε περίπτωση όμως, εκείνο το οποίο θα πρέπει να ξεχωρίσει κάποιος στις εκδηλώσεις του δήμου είναι η συμμετοχή των ανθρώπων και η βεβαιότητα ότι με αυτό τον τρόπο ωφελούν και ωφελούνται. Είναι ένα κρατούμενο για μεγαλύτερη αξιοποίηση χωρίς υπερβολές και κατάχρηση της προθυμίας. Σε αυτό το πεδίο δεν επιτρέπονται διακρίσεις και μικροψυχίες, είναι μια υπόθεση η οποία κυριολεκτικά θα πρέπει να ενδιαφέρει όλους.
Με την ευκαιρία αυτή δεν μπορεί παρά να επισημανθεί σε όλους τους τόνους η ανάγκη συνεργασίας του Δήμου Καλαμάτας, του Επιμελητηρίου και της ΕΑΣ Μεσσηνίας, με την ενεργοποίηση όλων των παραγωγών προϊόντων έτσι ώστε να συμβάλουν τόσο με τη συμμετοχή τους όσο και με τις προτάσεις τους σε ανάλογες πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Με όχημα τις "ελιές Καλαμών" και με βάση το ελαιόλαδο, όλα τα προϊόντα της περιοχής μπορούν να πάρουν το εισιτήριο για την ελληνική και διεθνή αγορά διευρύνοντας τα ανοίγματα που έχουν γίνει από επιχειρηματίες και συνεταιρισμούς. Και στο κεφάλαιο αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει μεγάλη συζήτηση, στην οποία ο καθένας έχει τη θέση του.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr


NEWSLETTER