Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012 12:03

Επισημάνσεις για το Μεσσηνιακό

Γράφτηκε από τον


Οι επισημάνσεις στην ημερίδα του ΕΛΚΕΘΕ για την κατάσταση στο Μεσσηνιακό Κόλπο και ειδικά στη βόρεια πλευρά του δεν θα πρέπει να περάσουν ως μια "παρένθεση" στην καθημερινότητα των δημοτικών δραστηριοτήτων. Αντιθέτως θα πρέπει να σημάνουν συναγερμό για την λήψη εκείνων των μέτρων τα οποία είναι αναγκαία για μειωθεί στο ελάχιστο η επιβάρυνση από πηγές οι οποίες είναι απολύτως προσδιορισμένες. Αλλά και για τη δημιουργία μονίμου παρατηρητηρίου μέσω του οποίου θα ελέγχεται διαρκώς η κατάσταση έτσι ώστε να λαμβάνονται κάθε φορά τα κατάλληλα μέτρα.
Ζήτημα πρώτο ο βιολογικός καθαρισμός: Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγο καιρό που οι ερευνητές επισημαίνουν την "πίεση" που ασκεί στο Μεσσηνιακό Κόλπο και το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα στην περιοχή που εκβάλλει. Επισημάνσεις διακριτικές για τις οποίες οι Δήμοι Καλαμάτας και Μεσσήνης που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις, θα έπρεπε όχι μόνον να ζητήσουν περισσότερες εξηγήσεις αλλά να δημιουργήσουν και σταθερό δίαυλο επιστημονικής επικοινωνίας για την στενή παρακολούθηση των όποιων φαινομένων. Από εκεί και ύστερα τίθενται δύο θέματα:
- Το πρώτο έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού. Η αναγκαιότητα έχει επισημανθεί αμέτρητες φορές μέχρι τώρα, δυστυχώς όμως οι δημοτικές αρχές φαίνεται να επαναπαύονται στο επίπεδο που κρατιέται μέχρι τώρα χάρις στη μεγάλη προσπάθεια των ανθρώπων που έχουν την ευθύνη λειτουργίας του. Με αφορμή τις επισημάνσεις που έγιναν, θα έπρεπε οι αρμόδιοι του δήμου να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για ένταξη του σχετικού έργου στις χρηματοδοτήσεις πριν δημιουργηθούν σοβαρότερα προβλήματα.
- Το δεύτερο έχει να κάνει με τη σύνδεση και άλλων περιοχών από τη Θουρία μέχρι τα Αρφαρά με τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Οι αντιδράσεις σε αυτή την προοπτική ήταν έντονες και οι προτάσεις σαφείς: Να δημιουργηθεί δεύτερη μονάδα που θα μπορούσε σε σύνδεση με την υπάρχουσα να αποτελέσει και εναλλακτική λύση αν και εφόσον χρειαστεί. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να καλυφθούν ανάγκες και άλλων περιοχών και να δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλείας στην επεξεργασία των λυμάτων σε μια περιοχή που ελπίζει τα μέγιστα στον τουρισμό. Τα όσα ακούστηκαν στην ημερίδα κάνουν την πρόταση αυτή και πάλι επίκαιρη.
Από εκεί και ύστερα υπάρχει το σοβαρό πρόβλημα των ποταμών, τόσο του Παμίσου όσο και του Αρι. Και προσφάτως είχαμε ασχοληθεί με αυτό το θέμα ενώ η… μαυρίλα στη γιορτή των Θεοφανίων επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα δεν είναι απλώς να καθαριστεί το ποτάμι από τα σκουπίδια αλλά να σταματήσει να αποτελεί αποδέκτη ελαιοτριβείων και άλλων βιοτεχνικών ή βιομηχανικών μονάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Είναι κάτι που περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα των ειδικών επιστημόνων και θα πρέπει να κινητοποιήσει τους αρμοδίους στην κατεύθυνση της λήψης αυστηρών μέτρων.
Επί της ουσίας: Το καμπανάκι χτύπησε για τους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης. Ας φροντίσουν τάχιστα να βρουν τρόπο συνεργασίας γιατί οφείλουν να προστατεύσουν το Μεσσηνιακό Κόλπο και τη ζωή μέσα και γύρω από αυτόν.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr