Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2012 21:19

Κρίση και λαθροϋλοτομία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Από τα χθεσινά δελτία Τύπου πληροφορηθήκαμε ότι σήμερα με πρωτοβουλία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης συγκαλείται στο Μεσολόγγι ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμοδίων φορέων, με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας. Σχετικές καταγγελίες υπάρχουν και για την περιοχή της Στροφυλιάς όπου θα γίνει ανάλογη σύσκεψη.
Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς γίνεται στην περιοχή εκείνη ώστε να συγκληθεί τέτοια σύσκεψη, εκείνο το οποίο γνωρίζουμε όμως είναι πως στη Μεσσηνία πολλαπλασιάζονται δραματικά τα περιστατικά λαθροϋλοτομίας ακόμη και μέσα σε ελαιώνες. Παραγωγικά δέντρα καρατομούνται με νυχτερινές επιδρομές, ενώ εύκολο στόχο αποτελούν περιοχές με πουρνάρια και άλλη δασική βλάστηση που προσφέρονται για καυσόξυλα. Εννοείται βεβαίως ότι δεν μπορείς να αφήσεις ξύλα στο χωράφι, ακόμη και στον κήπο σου, γιατί συνήθως κάνουν… φτερά. Ενα από τα τελευταία περιστατικά ήταν αυτό ιδιοκτήτη ελαιώνα που ξεριζώθηκε για να περάσει ο αυτοκινητόδρομος, ο οποίος πήγε μετά από δύο ημέρες για να κόψει τους κορμούς και δεν βρήκε τίποτε.
Τα περιστατικά σημειώνονται παντού, ακόμη και σε περιοχές που υπάρχει κίνδυνος κάποιοι να εγκλωβιστούν και να μην καταφέρουν να απομακρυνθούν. Πράγμα που σημαίνει ότι οι συμμορίες των κλεφτών... σκανάρουν την ημέρα και χτυπούν τη νύχτα για να μην γίνουν αντιληπτοί. Η ένταση της κρίσης μεγαλώνει τη ζήτηση για καυσόξυλα τα οποία δεν αποτελούν πλέον… αξεσουάρ για νύχτες θαλπωρής στο τζάκι αλλά απαραίτητη πρώτη ύλη, τόσο για θέρμανση όσο και για μαγείρεμα. Ενεργειακά τζάκια και στόφες υπόσχονται απαλλαγή από το δυσβάστακτο κόστος του πετρελαίου, αλλά τα ξύλα έχουν γίνει πλέον δυσεύρετη πρώτη ύλη. Οταν ο κόσμος ζούσε στα χωριά ή τις μικρές πόλεις και φρόντιζε μόνος του για την εξεύρεση των ξύλων τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Τότε δεν επρόκειτο για εμπόρευμα και ως εκ τούτου είχαν μόνον αξία χρήσης. Τη σημερινή εποχή όμως που ο πληθυσμός έχει αποξενωθεί σχετικά από την ύπαιθρο και συγκεντρώθηκε στις πόλεις, η ξυλόσομπα, η στόφα και το τζάκι έχουν κόστος. Και η τιμή ανεβαίνει με τη ζήτηση.
Το κακό της υπόθεσης είναι ότι παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας δεν είναι καινούργιο, δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο έτσι ώστε να περιοριστεί και να μην αποτελεί παράγωγο της εμπορικής ζήτησης του προϊόντος. Δυστυχώς ακόμη κάποιοι βλέπουν ως… γραφικό το φαινόμενο να πουλιούνται τεμαχισμένοι κορμοί ελιάς στο δρόμο και κανένας δεν ελέγχει πώς έφθασαν στην καρότσα του Ντάτσουν. Πολύ περισσότερο κανένας δεν ελέγχει την προέλευση των ξύλων που χρησιμοποιούνται για επαγγελματικούς σκοπούς.
Ο καθένας μπορεί να καταλάβει τον άνθρωπο που ξεπαγιάζει και ρισκάρει να αρπάξει ξύλα για να ζεσταθεί. Είναι αδιανόητο όμως να αφεθούν ανενόχλητες οι συμμορίες να αλωνίζουν την ύπαιθρο, να κλέβουν ξύλα, να καρατομούν δέντρα, να λιανίζουν δασικές περιοχές και οι αρμόδιοι να τυρβάζουν περί τα άλλα πετώντας κάθε φορά το μπαλάκι στον άλλον και τελικά την μπάλα στην εξέδρα.
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οι δήμαρχοι και τα έργα Μηνύματα και πλημμύρες »

NEWSLETTER