Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2012 15:12

Μηνύματα και πλημμύρες

Γράφτηκε από τον



Ενα μήνυμα του Δήμου Καλαμάτας έφθασε σε ορισμένα κινητά το απόγευμα του Σαββάτου. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ειδοποίησε για έντονα καιρικά φαινόμενα και οι αρμόδιοι του δήμου προώθησαν μήνυμα που έλεγε "προειδοποίηση για κακοκαιρία μέχρι την Τρίτη, προσοχή σε ρέματα και χειμάρρους". Αποδέκτες ήταν οι αιρετοί, οι δημοσιογράφοι και φυσικά οι εμπλεκόμενοι με οποιονδήποτε τρόπο στην πολιτική προστασία.
Σε μια πρώτη ανάγνωση μπορεί να σκεφθεί κάποιος ότι η τεχνολογία προχωρεί και η ενημέρωση γίνεται εγκαίρως προκειμένου να αντιμετωπιστούν δυσάρεστα φαινόμενα. Καθόλου κακή σκέψη καθώς υποδηλώνει και τις δυνατότητες ορισμένων τεχνολογικών εφαρμογών. Πλην όμως εκτός της έγκαιρης ενημέρωσης, η αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων απαιτεί και την έγκαιρη λήψη μέτρων αποτροπής των κινδύνων. Και φυσικά η απλή επισήμανση των κινδύνων από ρέματα και χειμάρρους… δεν αποτελεί μέτρο, αλλά ομολογία προβληματικής (τουλάχιστον) διαχείρισης αυτής της υπόθεσης.
Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος δεν μπορεί παρά να σχεδιαστεί στη βάση της διαρκούς αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης και της επίσης διαρκούς επέμβασης για περιορισμό των κινδύνων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει μια βάση δεδομένων με πλήρη χαρτογράφηση ρεμάτων και χειμάρρων που θα ενημερώνεται με διαρκή επιθεώρηση και θα σχεδιάζονται οι κατάλληλες επεμβάσεις.
Από την άλλη πλευρά χρειάζεται χαρτογράφηση και των προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει οι ανθρώπινες δραστηριότητες, έτσι ώστε να γνωρίζει ο δήμος σε κάθε στιγμή τι πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί σε διάφορα σημεία της περιοχής ευθύνης του. Είναι τα σημεία που χαρακτηρίζονται ως "ύποπτα" για πλημμύρες καθώς από τις ανθρώπινες επεμβάσεις έχουν καταστραφεί οι αγωγοί φυσικής απορροής των νερών με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πολλές φορές ακόμη και ανθρώπινες ζωές καθώς τα νερά δεν έχουν διέξοδο. Δυστυχώς αυτά τα σημεία δεν είναι λίγα, ενώ το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων στα περισσότερα σημεία είναι προβληματικό.
Και φυσικά συζητούμε πάντα για κινδύνους οι οποίοι προέρχονται από έντονα καιρικά φαινόμενα, όχι όμως από πραγματικά ακραία τα οποία συνήθως "σκάζουν" προς τη βόρεια Πελοπόννησο με αποτέλεσμα τραγικές καταστάσεις σαν αυτές που δημιουργήθηκαν στον Πύργο. Ενα ανάλογο φαινόμενο στον Ταΰγετο θα μπορούσε να έχει τραγικές επιπτώσεις για την πόλη καθώς θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο "ξύπνημα" του εφιάλτη που ακούει στο όνομα Νέδοντας. Δυστυχώς πρόκειται για γνωστή ιστορία αλλά παρά τις υποσχέσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν έχει γίνει τίποτε. Και όχι μόνον αυτό, αλλά μέσα στη λεκάνη στην οποία μπορεί να παρασυρθούν τα πάντα και να φράξουν το ποτάμι, βρίσκονται τα συνεργεία του δήμου και όλος ο εξοπλισμός που θα έπρεπε να κινητοποιηθεί σε περίπτωση πλημμύρας. Καλά είναι τα μηνύματα στα κινητά, αλλά η πόλη χρειάζεται ασπίδα προστασίας από τις πλημμύρες για την οποία έχουν αδιαφορήσει πολλές δημοτικές αρχές μέχρι τώρα.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κρίση και λαθροϋλοτομία Κουρνιαχτός και λιγνίτης »