Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2012 09:15

Αναζητώντας τα τοπικά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Κάποτε σε ορισμένους φάνταζε… μόδα, τώρα όμως είναι ανάγκη. Και αρχίζει να συνειδητοποιείται από όλο και περισσότερους ανθρώπους. Η αναφορά για εκείνα που με την ευρύτερη έννοια χαρακτηρίζουμε "τοπικά προϊόντα". Και τα οποία προσθέτουν εισόδημα στους ανθρώπους της περιοχής, είτε από την καλλιέργεια στον πρωτογενή τομέα είτε από την απασχόληση στην τυποποίηση.
Ισως είναι υποκειμενικό, αλλά μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση φέτος το καλοκαίρι το γεγονός ότι πολύ περισσότεροι από παλαιότερα αναζητούσαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ποτό τοπικής παραγωγής, ενώ δοκίμαζαν ακόμη και εκείνα τα οποία δεν γνώριζαν ότι κυκλοφορούν. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε έχουν αυξηθεί οι τοπικοί παραγωγοί και συναγωνίζονται "κλασικά" ονόματα σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων.
Βεβαίως για να σταθεί κάποιος στην αγορά δεν αρκεί το γεγονός ότι είναι τοπικός παραγωγός, χρειάζεται να παράγει και ποιοτικό προϊόν. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι καλύτερο από… όλα τα άλλα (άλλωστε η βαθμολόγηση σε αυτό είναι εν πολλοίς και υποκειμενικός παράγοντας), πρέπει όμως να είναι πολύ καλό. Αυτό είναι και το στοίχημα για εκείνους που αποφάσισαν να πέσουν στα βαθιά επιχειρηματικά νερά και αναδεικνύεται έντονα σε αυτή την περίοδο κατά την οποία μειώνεται δραματικά η κατανάλωση.
Φυσικά στην όλη προβληματική δεν θα πρέπει να αγνοείται και το ζήτημα του δικτύου καθώς το προϊόν πρέπει να φτάσει στον καταναλωτή μέσα από τον εμπορικό δρόμο και να το βρει μπροστά του. Στον αντίποδα όμως υπάρχουν οι αναγκαίες συλλογικές πρωτοβουλίες έτσι ώστε να γίνουν γνωστά τα προϊόντα και να αναζητούνται στα σημεία πώλησης από το σούπερ μάρκετ μέχρι την τελευταία ταβέρνα. Πρωτοβουλίες στις οποίες θα πρέπει να πρωταγωνιστήσουν οι φορείς της αυτοδιοίκησης που έχουν το κύρος, τις οργανωτικές δυνατότητες και τη δυνατότητα κινητοποίησης των παραγωγών.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των εν δυνάμει ενδιαφερομένων σε όλη την έκταση της Μεσσηνίας έτσι ώστε να επιλεγούν οι πλέον πρόσφοροι τρόποι προώθησης αυτής της υπόθεσης. Να συγκεντρωθούν ιδέες και προτάσεις έτσι ώστε να αξιολογηθούν, να κοστολογηθούν και να μπουν σε μια σειρά έτσι ώστε να καλύπτουν μεγάλο χρονικό εύρος και ολόκληρη την περιοχή. Με μορφές οι οποίες θα προωθούν όχι μόνον τη γνωριμία με το προϊόν και την ετικέτα που κυκλοφορεί στην αγορά, αλλά και τη γνωριμία με τη διαδικασία παραγωγής του. Τα τοπικά προϊόντα δεν θα πρέπει απλώς να "κερδίσουν" από τη γνωριμία με ντόπιους και επισκέπτες, αλλά ταυτοχρόνως να φέρουν επισκέπτες με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν τόσο ο οργανωμένος αγροτουρισμός όσο και η τεχνολογία.
Στην ιστορία αυτή ελάχιστα πράγματα προσφέρουν οι διάφορες "γιορτές" και οι μεμονωμένες πρωτοβουλίες για το θεαθήναι, όσο καλά και αν έχουν οργανωθεί. Ολα θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα σχέδιο με ευρύτερες στοχεύσεις που θα έχουν σκοπό όχι μόνον την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, αλλά και της Μεσσηνίας ως τόπου προορισμού σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr