Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012 08:12

Δήμος και διατηρητέα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Εβρεξε οικοδομικά υλικά το διατηρητέο Αλειφέρη και ο δήμαρχος Καλαμάτας έσπευσε να ζητήσει και πάλι την παραχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για μια παλιά διεκδίκηση για την οποία μάλιστα είχαν δοθεί και υποσχέσεις, σε μια εποχή που κάτι μπορούσε να γίνει από το δήμο για να σωθεί το κτήριο. Η σημερινή απαίτηση του δήμου, όσο και αν φαίνεται λογικοφανής, δεν συνοδεύεται από ένα σχέδιο αξιοποίησης και χρηματοδότησης του εγχειρήματος. Ακόμη και αν το υπουργείο παραχωρούσε το κτήριο στο δήμο, αυτός θα βρισκόταν με ένα ερείπιο που θα κινδύνευε να καταρρεύσει στα χέρια του.
Αυτή η εκτίμηση προκύπτει από την τύχη που έχουν τα διατηρητέα που βρέθηκαν στα χέρια του δήμου μετά τους σεισμούς και αγοράστηκαν από τις δωρεές προκειμένου να διασωθούν. Κάποια επισκευάστηκαν και φιλοξενούν υπηρεσίες του, κάποια άλλα όμως τα έφαγε η λήθη που ακολούθησε την εποχή της "συγκίνησης" για την καταστροφή από τους σεισμούς. Το παλιό ιστορικό ξενοδοχείο "Αχίλλειο" στην Αριστομένους έγινε… αποδέκτης άπειρων υποσχέσεων (μέχρι και ο διαλυθείς… ΟΕΚ θα επισκεύαζε το κτήριο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του), κρέμεται ακόμη και ελπίζει να προλάβει τη χρηματοδότηση από Κοινοτικό πρόγραμμα (αν κάτι δεν αλλάξει). Από το κτήριο Κατσουλέα (παλιά Εμπορική Σχολή) που θα στέγαζε πολιτιστικές δράσεις, έχουν μείνει κάποια υπολείμματα τοίχων που ελπίζουμε πως όταν σωριαστούν δεν θα προκαλέσουν ατύχημα. Το κτήριο Βογόπουλου στην οδό Σταδίου είχε μείνει με την περίσφιξη και το σοβάτισμα και για να τελειώσει παραχωρήθηκε κατά χρήση στο Λύκειο των Ελληνίδων προκειμένου να φιλοξενήσει μουσείο.
Κανένας δεν υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθούν τα διατηρητέα κτήρια, αντιθέτως υποστηρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα διάσωσης που θα αγκαλιάζει δημόσια και ιδιωτικά κτήρια. Ενα πρόγραμμα το οποίο χρειάζεται να εκπονήσει ο δήμος και να αναζητήσει χρηματοδότηση, με τη συμμετοχή ενδεχομένως και ιδιωτών που θα ήθελαν να συνδράμουν με χορηγίες ή με άλλους τρόπους οι οποίοι ενδεχομένως θα μπορούσαν να προκύψουν από το άνοιγμα της συζήτησης.
Συμπερασματικά, το κύριο πρόβλημα δεν είναι ποιος θα έχει την ιδιοκτησία του κτηρίου αλλά πώς θα επισκευαστεί το επίμαχο διατηρητέο. Και σε αυτό χρειάζονται σαφείς απαντήσεις και από το δήμο αλλά και από το υπουργείο.

Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012 19:14
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τα τοπικά προϊόντα Η δημοκρατία φυλακίζεται »