Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013 14:44

Ο αγωγός της αποχέτευσης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Ασφαλώς και δεν είναι το καλύτερο θέαμα μέσα στο καλοκαίρι -ακόμη και τις ημέρες περί τον Δεκαπενταύγουστο- να πηγαινοέρχονται βυτιοφόρα με… άρωμα λυμάτων κατά μήκος του παραλιακού δρόμου των οικισμών ανατολικά της Καλαμάτας.

 

 

Και βέβαια το ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο με την αισθητική πλευρά του θέματος ή την αφόρητη μπόχα της βοθρίλας, αλλά και με την ουσιαστική πλευρά, που σχετίζεται με την ανάγκη να λυθεί ταχύτατα το πρόβλημα της αποχέτευσης σε όλη αυτή την περιοχή.

Οι διαμαρτυρίες προέρχονται από αναγνώστες οι οποίοι βρέθηκαν εκεί και κάποιοι από αυτούς γνωρίζουν ότι εδώ και χρόνια υπάρχει κεντρικός αγωγός αποχέτευσης, ο οποίος φτάνει μέχρι τις Κιτριές. Και θεωρούν φυσικά αδιανόητο ένα τέτοιο έργο υποδομής να παραμένει ανενεργό, την ώρα που περνούν τα χρηματοδοτικά προγράμματα φορτωμένα με πλήθος έργων ελάχιστης έως και μηδενικής αξίας για την καθημερινότητα των πολιτών.

Η περιοχή της Καλαμάτας έχει το μοναδικό πλεονέκτημα ενός αποτελεσματικού δικτύου αποχέτευσης το οποίο διέσωσε την παραλιακή περιοχή καθώς ξεκίνησε να λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια, εντάσσοντας σταδιακά το σύνολο σχεδόν των ακινήτων της πόλης. Το "σχεδόν" είναι μια λεπτομέρεια ασφαλώς, που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί από τη ΔΕΥΑΚ η οποία έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει τους διαφεύγοντες την υποχρέωση.

Η επιχείρηση επέκτασης του αγωγού ανατολικά της Καλαμάτας και κατασκευής των εσωτερικών δικτύων κράτησε αρκετά χρόνια και ξεπέρασε τα πολεοδομικά της όρια, φτάνοντας μέχρι τα όρια με τον σημερινό Δήμο Δυτικής Μάνης. Πολλές κατοικίες σε αυτή την περιοχή συνδέθηκαν, αλλά υπάρχει ένα πλήθος από άλλες που παρά την υποχρέωση των ιδιοκτητών δεν έχουν ακόμη συνδεθεί. Σε κάποιους αναγνωρίζονται ορισμένα προβλήματα, πολλοί όμως απλώς... δεν συνδέονται - και ο δήμος περιορίζεται σε λεονταρισμούς χωρίς να παίρνει συγκεκριμένα μέτρα που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Ακόμη μεγαλύτερο θέμα υπάρχει όμως στην περιοχή πέρα από το "Πευκάκι" στο Ακρογιάλι και μέχρι τις Κιτριές. Σε αυτό το τμήμα έχει κατασκευαστεί ο κεντρικός αγωγός εδώ και χρόνια από τη ΔΕΥΑΚ, αλλά δεν έχει γίνει καμία σύνδεση μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με αυτούς που γνωρίζουν το έργο και τις λεπτομέρειες, θα μπορούσαν να έχουν γίνει αρκετές συνδέσεις καθώς έχει κατασκευαστεί εσωτερικό δίκτυο σε όλο το μήκος των οικισμών δίπλα στον κεντρικό αγωγό, ενώ έχουν κατασκευαστεί τα αντλιοστάσια και επομένως θα μπορούσε να λειτουργήσει μερικώς το δίκτυο, και μάλιστα σε κρίσιμα σημεία της παραλιακής περιοχής.

Για λόγους όμως που οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν αλλά δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες, δεν έχει κατασκευαστεί εσωτερικό δίκτυο σε όλη την έκταση των οικισμών που καλύπτονται από τον αγωγό στο τμήμα μετά το Ακρογιάλι. Και έχουμε φτάσει στο παρά 5 για να εξελιχθεί η προσπάθεια ένταξης του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καθώς το ΕΣΠΑ πάει να κλείσει και αναζητείται λύση. Αναμφισβήτητα πρόκειται για πολύ σημαντικό έργο που θα πρέπει να αποτελέσει υψηλή προτεραιότητα για τους εμπλεκόμενους δήμους, καθώς σχετίζεται με την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και του πλήθους επισκεπτών που φτάνουν κάθε χρόνο στην περιοχή.

Ηλίας Μπιτσάνης

 

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τα παραμύθια των χρισμάτων Ο ποταμός, ο Πάμισος »