Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013 14:31

Περιφερειακός και κυκλοφοριακό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Πλήρης αλλαγή στο κυκλοφοριακό της Καλαμάτας θα επέλθει από του χρόνου με τη λειτουργία του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου της πόλης, παραδέχθηκε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας. 

 

 

Αυτό αναφέρει το ρεπορτάζ των ημερών που διανθίζεται με δηλώσεις πως «πρέπει να επανασχεδιαστεί πλήρως η κυκλοφορία», ότι «η κίνηση θα είναι βορράς-νότος» και «από του χρόνου με τον περιφερειακό θα δούμε το ζήτημα της κυκλοφορίας στην Αρτέμιδος και σε όλη την πόλη και της μελέτης που θα χρειαστεί».

Πρόκειται για ένα ζήτημα που επισημαίνεται εδώ και πολλά χρόνια, πλην όμως η μελέτη… θα γίνει του χρόνου. Σε άρθρο μου που είχε δημοσιευτεί στις 19 Φεβρουαρίου 2004 με τίτλο «Περιμετρικός δρόμος της Καλαμάτας ή το κυκλοφοριακό σε νέες περιπέτειες;» έγραφα μεταξύ άλλων: «Για προφανείς λόγους αντί του ανοικτού περιμετρικού δρόμου με ήπια χαρακτηριστικά, που θα λειτουργούσε ως "κατανομέας κίνησης", προωθείται ένας κλειστός αυτοκινητόδρομος». Και πρόσθετα: «Ανατρέπεται όλη η φιλοσοφία με την οποία θεσπίστηκε ο περιμετρικός δρόμος και δημιουργείται ένας σοβαρότατος κίνδυνος να πέσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της κυκλοφορίας στην Αρτέμιδος, η οποία με πολύ μεγάλη δυσκολία σήμερα αντέχει την τοπική κίνηση».

Τρία χρόνια αργότερα (5 Μαΐου 2007) από τη στήλη αυτή σημείωνα: «Το ερώτημα είναι με ποια κυκλοφοριακή μελέτη αποφασίστηκε να μετατραπεί (κατ’ αναλογίαν) η Αρτέμιδος σε… Αττική Οδό. Και αν η δεύτερη είναι στα… χωράφια, η πρώτη διασχίζει τον οικιστικό ιστό της πόλης και εμφανίζεται ήδη υπερφορτωμένη από τη συνήθη τοπική κίνηση […] Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να αντιληφθεί ότι ο συνδυασμός της μετατροπής της Αρτέμιδος σε κύρια είσοδο με την αναμενόμενη σημαντική αύξηση των μετακινήσεων, θα περιπλέξει πολύ περισσότερο τα πράγματα. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί ο δήμος δεν φρόντισε μέχρι τώρα να μελετήσει τις επιπτώσεις από την κατασκευή του περιφερειακού και του ρόλου που καλείται να παίξει η Αρτέμιδος».

Πρόκειται για δύο αποσπάσματα που αποθησαυρίστηκαν τυχαίως από ένα πλήθος άρθρων που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα και διαχρονικά επισημαίνουν την ανάγκη έγκαιρης μελέτης ανασχεδιασμού του κυκλοφοριακού και πρόβλεψης των μέτρων που θα χρειαστούν. Μια τέτοια μελέτη θα έπρεπε ήδη να έχει εκπονηθεί, να έχουν εξεταστεί όλα τα σενάρια για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι βασικοί δρόμοι στον άξονα βορράς-νότος και το σύστημα κατανομής στον άξονα δύση-ανατολή που είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Γιατί και λίγοι είναι οι άξονες, αλλά και προβληματικοί για να υποδεχθούν αυτή την κυκλοφορία.

Ετσι όπως διαμορφώνονται σήμερα τα πράγματα, ο περιφερειακός οδηγεί τα αυτοκίνητα κατ’ ευθείαν στο κέντρο της πόλης το οποίο αναζητούν οι επισκέπτες και συγκεντρώνει σε απόσταση πεζού όλες τις δραστηριότητες: Από την Αρτέμιδος δεξιά 23ης Μαρτίου, Νέδοντος, Αριστομένους και από Βασ. Γεωργίου, Αριστομένους και το… πανηγύρι αρχίζει.

Οταν ο δήμος αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα της μελέτης θα γίνεται ήδη ένας χαμός. Γιατί στον περιφερειακό δεν θα μπαίνουν μόνον οι εκτός Μεσσηνίας επισκέπτες, αλλά όλοι οι πολίτες που πρέπει να φθάσουν στην Καλαμάτα όπου πλέον έχουν συγκεντρωθεί όλες οι υπηρεσίες μετά την κατάργηση των περιφερειακών.

Ηλίας Μπιτσάνης

 

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013 14:35
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο ποταμός, ο Πάμισος Με αφορμή ένα διατηρητέο... »