Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010 11:16

Ερωτηματικά στη συζήτηση περί συνεταιρισμών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ερωτηματικά δημιουργεί ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η συζήτηση για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τους συνεταιρισμούς. Αφορμή για τη διαπίστωση αυτή τα όσα διαμείφθηκαν πριν από λίγες ημέρες τόσο κατά τη γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, όσο και κατά την επίσκεψη Παπανδρέου στην Κρήτη.
Το εναρκτήριο… λάκτισμα έδωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας ο οποίος από το βήμα της γενικής συνέλευσης της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης πέταξε το γάντι στον παριστάμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη και ζήτησε να δοθεί οριστικό τέλος στο "χρεωκοπημένο μοντέλο των κομματικών και κρατικοδίαιτων συνεταιρισμών". Τόνισε μάλιστα ότι "το μοντέλο των Ενώσεων με συνεταιρισμούς σφραγίδες, με ανενεργά μέλη ή με εγγεγραμμένα μέλη με την έννοια των συσχετισμών, θα έπρεπε να το έχουμε εγκαταλείψει από καιρό. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το μοντέλο αυτό έφθασε πλέον στα όρια αντοχής του". Πρόσθεσε ακόμη ότι "είναι απόλυτα αναγκαίο να ολοκληρωθεί σύντομα το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς, ώστε να πορευτούμε σε ένα νέο μοντέλο και για να συμφωνήσουμε μέτρα και πολιτικές για τη μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο, χωρίς να βρεθούν εκτός παραγωγικής διαδικασίας κρίσιμες μονάδες. Είναι έτσι αναγκαία η ίδρυση ενός φορέα ανασυγκρότησης των συνεταιριστικών επιχειρήσεων στις περιοχές αυτές, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στη χρηματοοικονομική διαχείριση και στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες".
Ο κ. Σκανδαλίδης… πήρε το μπαλάκι και δήλωσε ότι μέχρι το Μάρτιο θα κατατεθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα καθορίζει τις σχέσεις των συνεταιρισμών με το κράτος και θα χωρίζει τις οργανώσεις σε δύο κατηγορίες. Σε αυτές που ακολουθούν τα κριτήρια της αγοράς και θα έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της Πολιτείας και σ’ εκείνους που θα παραμείνουν "σφραγίδες" και δεν θα έχουν στο εξής καμία βοήθεια.
Τη σκυτάλη πήρε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από την Κρήτη ο οποίος ανέφερε ότι με το νέο πλαίσιο "ο συνεταιρισμός θα έχει νόημα μόνον όταν υποστηρίζει τον αγρότη στην προμήθεια φθηνότερων λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, φυτωρίων. Προσφέρει με γεωπόνους, εκπαίδευση και τεχνογνωσία για τις καλλιεργητικές μεθόδους. Συγκεντρώνει, αποθηκεύει, μεταποιεί, εμπορεύεται τα προϊόντα όλων των μελών του. Διαθέτει εγκαταστάσεις αποθήκευσης, ψύξης, συσκευασίας. Διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια, τολμά συνεργασίες με άλλους συνεταιρισμούς, σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Φέρνει και εισάγει την καινοτομία στις καλλιέργειες και τις μεθόδους. Εχει ικανό μέγεθος και εγγυάται την υποστήριξη του αγρότη. Συμμετέχει σε διεπαγγελματικές οργανώσεις για την οργάνωση της παραγωγής και την προώθηση των προϊόντων στις αγορές". Γράψαμε μόνον τα… μισά από όσα περιέγραψε ο κ. Παπανδρέου γιατί απλώς υπάρχει τεράστια απόσταση από τις διαλέξεις στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα από τη σκληρή πραγματικότητα. Ολα αυτά τα έχουμε ακούσει πολλές φορές, αλλά οι συνεταιριστικές οργανώσεις σε μεγάλο βαθμό έχουν βυθιστεί στην ανυποληψία με ευθύνη εκείνων που τις χρησιμοποίησαν για τις πολιτικές τους επιδιώξεις και την τακτοποίηση ημετέρων. Τους οποίους σήμερα… αποκηρύσσει ο κ. Παπανδρέου παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ είχε… πρωταγωνιστικό ρόλο στη χρεωκοπία του συστήματος κάνοντας ακριβώς ό, τι και η Νέα Δημοκρατία εκεί που είχαν την πλειοψηφία.
Η ανταπάντηση της ΠΑΣΕΓΕΣ στην παρέμβαση Παπανδρέου και η πρόκληση να κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο έχει σχέση με αυτά που αναφέραμε ως ερωτηματικά στην αρχή του κειμένου: Πρόκειται για ένα προσχεδιασμένο παιχνίδι των στελεχών του ΠΑΣΟΚ ή αντανακλά την εσωκομματική (και όχι μόνο) διαπάλη για τη νομή της εξουσίας στον ευαίσθητο αγροτικό χώρο;
Θα φανεί το επόμενο διάστημα αν και εφόσον η κυβέρνηση ανοίξει τα χαρτιά της και εξηγήσει τι ακριβώς επιδιώκει στον κρίσιμο αυτό τομέα της οικονομίας.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:39

NEWSLETTER