Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010 16:51

Οι σταυροί στις εκλογές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το θέμα της σταυροδοσίας στις δημοτικές εκλογές είναι μια άλλη ιστορία, που κινδυνεύει να χαθεί μέσα από τις πολλαπλές ρυθμίσεις. Κατ’ αρχάς κάθε ψηφοδέλτιο που θα παίρνει ο υποψήφιος στο χέρι του θα είναι… πλούσιο από ονόματα. Για κάθε συνδυασμό, κάθε δημοτική ή τοπική κοινότητα θα έχει το δικό της ψηφοδέλτιο. Στην αρχή θα βρίσκονται τα ονόματα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που προέρχονται από την εκλογική περιφέρεια (σημερινό δήμο δηλαδή) στην οποία ανήκει η τοπική ή δημοτική κοινότητα. Ας πάρουμε για παράδειγμα την τοπική κοινότητα Ανθείας, που υπάγεται στην εκλογική περιφέρεια του Δήμου Θουρίας ο οποίος συνενώνεται σε αυτόν της Καλαμάτας. Τα πρώτα ονόματα με αλφαβητική σειρά θα είναι τα ονόματα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων από την εκλογική περιφέρεια Θουρίας. Θα ακολουθεί άλλος ένας αλφαβητικός κατάλογος με τα ονόματα όλων των άλλων υποψηφίων, δίπλα στα οποία θα υπάρχει και η ένδειξη για την εκλογική περιφέρεια από την οποία προέρχονται (Καλαμάτα, Αρις, Αρφαρά). Ο τρίτος κατάλογος θα είναι αλφαβητικά τα ονόματα των υποψηφίων συμβούλων της τοπικής κοινότητας Ανθείας. Τα ψηφοδέλτια θα έχουν και άλλα… σημάδια τα οποία έχουν τεχνική σημασία. Σημασία έχει ότι στη Μεσσήνη για παράδειγμα, θα χρειαστούν… 70 διαφορετικά ψηφοδέλτια για κάθε συνδυασμό!
Ο ψηφοφόρος έχει δικαίωμα να βάλει έναν σταυρό σε υποψήφιο της εκλογικής περιφέρειας στην οποία ψηφίζει αν αυτή εκπροσωπείται με έναν, δύο ή τρεις δημοτικούς συμβούλους. Στις εκλογικές περιφέρειες με μεγαλύτερη εκπροσώπηση ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει από 1 μέχρι 3 σταυρούς. Παράλληλα έχει το δικαίωμα να βάλει έναν σταυρό σε υποψήφιο από το… δεύτερο κατάλογο, αυτόν στον οποίο υπάρχουν όλοι οι υποψήφιοι των υπολοίπων εκλογικών περιφερειών. Εχει ακόμη δικαίωμα να βάλει σταυρό σε δύο υποψήφιους στις δημοτικές κοινότητες και σε έναν στις τοπικές κοινότητες. Ο αριθμός των συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια παρουσιάζεται στη συνέχεια:
1 δημοτικό σύμβουλο: Δήμος Αριος, Κοινότητες Τρικόρφου, Τριπύλας.
2 δημοτικοί σύμβουλοι: Δήμοι Αρφαρών, Βουφράδων, Είρας.
3 δημοτικοί σύμβουλοι: Δήμοι Θουρίας, Αίπειας, Ανδρούσας, Ιθώμης, Μεθώνης, Παπαφλέσσα, Χιλιοχωρίων, Αετού, Αυλώνος.
4 δημοτικοί σύμβουλοι: Δήμοι Αριστομένους, Πεταλιδίου.
5 δημοτικοί σύμβουλοι: Δήμος Οιχαλίας.
6 δημοτικοί σύμβουλοι: Δήμοι Ανδανίας, Κορώνης, Νέστορος, Πύλου.
7 δημοτικοί σύμβουλοι: Δήμοι Αβίας, Δωρίου, Μελιγαλά.
8 δημοτικοί σύμβουλοι: Δήμος Κυπαρισσίας.
9 δημοτικοί σύμβουλοι: Δήμοι Γαργαλιάνων, Φιλιατρών.
13 δημοτικοί σύμβουλοι: Δήμος Μεσσήνης.
14 δημοτικοί σύμβουλοι: Δήμος Λεύκτρου.
35 δημοτικοί σύμβουλοι: Δήμος Καλαμάτας.
Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι δημοτικές κοινότητες (σταυρός σε 2 υποψηφίους) είναι: Καλαμάτα, Βέργα, Μεσσήνη, Χώρα, Πύλος, Γαργαλιάνοι, Φιλιατρά, Κυπαρισσία. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τοπικών κοινοτήτων ή τοπικής εκπροσώπησης (πάρεδρος) μπορεί να σταυρωθεί ένας υποψήφιος.
Αυτά και… καλό βόλι!
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 20:02

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER