Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2011 21:16

Οι ευθύνες για τους λόφους σκουπιδιών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Εδώ και λίγες ημέρες στο πόρταλ της εφημερίδας έχει ξεκινήσει μια δημοσκόπηση με το ερώτημα "ποιος φταίει για τους λόφους των σκουπιδιών στην πόλη". Είναι σαφές ότι το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης δείχνει την τάση μεταξύ εκείνων που επισκέπτονται το πόρταλ, αλλά είναι και πολύ χαρακτηριστικό μεταξύ πολιτών οι οποίοι έχουν στοιχειώδη σχέση με την τεχνολογία αλλά και γνώμη για το πρόβλημα.
Μέχρι χθες το απόγευμα που γραφόταν το κείμενο αυτό, είχαν ψηφίσει 500 άτομα, αριθμός ο οποίος δείχνει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα. Από αυτούς οι 311 (ποσοστό 62,2%) χρέωναν το πρόβλημα στο δήμαρχο, ενώ άλλοι 110 (ποσοστό 22%) εκδήλωναν την αγανάκτησή τους θεωρώντας ότι για το πρόβλημα φταίνε όλοι (δήμαρχος, περιφερειάρχης, κυβέρνηση). Πολύ λιγότεροι θεωρούν ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης (41-8,2%) ή του περιφερειάρχη (29-5,8%), ενώ 9 (1,8%) δεν είχαν αποκρυσταλλώσει γνώμη.
Τα ευρήματα είναι σημαντικά και δείχνουν ότι παρά τις προσπάθειες που κάνει ο δήμαρχος Π. Νίκας να μεταθέσει σε άλλους το πρόβλημα, οι πολίτες θεωρούν ότι έχει συντριπτική ευθύνη. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό μπορεί να τον κάνει να σκεφθεί και πάλι την υπόθεση και να προχωρήσει σε διαφορετικούς χειρισμούς, το σίγουρο όμως είναι πως το παραμύθι με τις τηλεοπτικές… παραστάσεις θλίψης και απόγνωσης κάποια στιγμή θα πάρει τέλος.
Το πρόβλημα όμως της πόλης είναι να πάρει τέλος η ιστορία με τα σκουπίδια. Και είναι προφανές ότι ο δήμαρχος δεν έχει κάνει τίποτε το ουσιαστικό προς αυτή την κατεύθυνση. Με κίνδυνο το επόμενο διάστημα να ζήσουμε ακόμη πιο τραγικές καταστάσεις, καθώς θα ανέβει η θερμοκρασία και οι λόφοι των σκουπιδιών θα γίνουν εξαιρετικά δυσώδεις. Ολες οι ελπίδες έχουν εναποτεθεί σε ένα ακόμη πείραμα για το οποίο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να εξασφαλίσει το χώρο εγκατάστασης αλλά και απόθεσης των υλικών που θα παράγονται. Η κοινή λογική βεβαίως θα έλεγε ότι μια τέτοια τεχνολογία εφόσον ήταν αποτελεσματική θα είχε γίνει… ανάρπαστη από τους δήμους που πνίγονται στο σκουπίδι. Πολύ περισσότερο αν μπορεί να επεξεργαστεί τον όγκο των σκουπιδιών της πόλης. Ως εκ τούτου και η ιστορία αυτή μοιάζει με "ραντεβού στα τυφλά" όσον αφορά την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο δήμαρχος γνωρίζει τις επιλογές που έχει και ότι δεν μπορεί να εκβιάσει λύσεις με την απειλή των σκουπιδιών. Η συνταγή που εφάρμοσε τα τελευταία χρόνια απέτυχε παταγωδώς και θα πρέπει να αναθεωρηθεί από τον κ. Νίκα. Ο οποίος δεν θα πρέπει να είναι καθόλου βέβαιος ότι οι πολίτες θα συνεχίσουν να κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας πότε θα εκδηλωθεί επιδημία στην πόλη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΓΠΣ και ανατροπές Τα πολεοδομικά στο προσκήνιο »

NEWSLETTER