Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010 15:31

Τα δημοτικά …ποδήλατα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το "τσίμπησε" φίλος αναγνώστης από κορινθιακή ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο και μας το έστειλε με τίτλο "Παράδειγμα προς μίμηση". Το δημοσιεύουμε γιατί έχει τη δική του αξία και για την Καλαμάτα:
"Σε μία υπέροχη κίνηση προχώρησε η δημοτική αρχή του Δήμου Κορινθίων. Ο θεσμός των δημοτικών ποδηλάτων είναι πλέον γεγονός. Από τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου άρχισε η διάθεση των ποδηλάτων στους δημότες και επισκέπτες για χρήση στην πόλη της Κορίνθου.
Ο Δήμος Κορινθίων, μέσω της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Κορίνθου Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας (ΔΑΕΚΑΑΠ) αγόρασε 100 ποδήλατα από τις τοπικές επιχειρήσεις εμπορίας ποδηλάτων, τα οποία εγκατέστησε στο χώρο διάθεσης επί της οδού Κύπρου (στο Δικαστικό Μέγαρο). Μερικά ποδήλατα θα διατεθούν στα τοπικά ξενοδοχεία και στους ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων για την εξυπηρέτηση των πελατών τους.
Τα ποδήλατα θα διατίθενται δωρεάν στους πολίτες, με την υποχρέωση να τα επιστρέψουν μέχρι τις 2 το μεσημέρι στον χώρο παραλαβής, χωρίς ζημιές και φθορές. Η διάθεση θα γίνεται καθημερινά πλην Κυριακής από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας, διαβατηρίου ή άλλου αποδεικτικού εγγράφου. Τα ποδήλατα φέρουν την πινακίδα "Δήμος Κορινθίων" και τον απαιτούμενο αριθμό του ποδηλάτου.
Με τον θεσμό των δημοτικών ποδηλάτων ο Δήμος Κορινθίων, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων του Ποδηλάτου, συμβάλλει στην ήπια κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης. Με την ολοκλήρωση του σημαντικού έργου των ποδηλατόδρομων, το οποίο ουσιαστικά έχει αρχίσει από το παραλιακό μέτωπο του Αγ. Νικολάου, συνάμα με το θεσμό του δημοτικού ποδηλάτου, θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η ποιότητα ζωής στην πόλη της Κορίνθου, με ηπιότερα μέσα μεταφοράς".
Το ποδήλατο έχει μπει για τα καλά πλέον στη ζωή μας και οι οργανωμένες παρεμβάσεις σαν αυτή του Δήμου Κορινθίων, ενισχύουν την προσπάθεια για την οργανωμένη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης. Φυσικά τέτοιες κινήσεις δεν θα πρέπει να έχουν απλώς το στοιχείο του εντυπωσιασμού, αλλά μια προοπτική αλλαγών σε καθημερινές συνήθειες επιβλαβείς για την κυκλοφορία, το περιβάλλον, την υγεία και την… τσέπη μας. Και ενίσχυσης των χαρακτηριστικών της πόλης που μπορεί να την κάνουν ελκτική στον επισκέπτη. Επομένως ποδηλατόδρομοι σε κρίσιμες διαδρομές και δημοτικά ποδήλατα για την κίνηση μέσα στην πόλη, μπορούν να δώσουν λύσεις τις οποίες ορισμένοι σήμερα δεν μπορούν να φανταστούν. Φυσικά με προσαρμογή στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και αξιοποίηση της εμπειρίας των ευρωπαϊκών πόλεων.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 20:01

NEWSLETTER