Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010 09:15

Η ομολογία για δεματοποιητές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Χρειάστηκε να περάσει καιρός, αλλά τελικά ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας ήρθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες μας σχετικά με τους δεματοποιητές. Αντιταχθήκαμε από την αρχή σε αυτή τη λύση την οποία προώθησε ο προηγούμενος περιφερειάρχης Ν. Αγγελόπουλος και συνέχισε ο σημερινός Φ. Χατζημιχάλης. Γιατί θεωρούσαμε ότι η δεματοποίηση ως μέθοδος διαχείρισης των σύμμικτων σκουπιδιών ήταν… παγκόσμια πρωτοτυπία, έκρυβε κινδύνους και δεν υποστηριζόταν επιστημονικά ούτε από αυτούς που την… εμπνεύστηκαν.
Στο Κρανίδι που ήταν η μοναδική περιοχή η οποία δέχθηκε να τοποθετηθεί δεματοποιητής, ο κόσμος ξεσηκώθηκε και ο δήμαρχος που το είχε πάρει πάνω του προσπάθησε να… ξεφορτωθεί τα σκουπιδοδέματα στην Καλαμάτα, πανηγυρίζοντας μάλιστα για την επιτυχία του. Στην Ηλεία όπου για άλλους λόγους περιορισμένα χρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο, ψάχνουν τρόπο για να ξεφορτωθούν τα δέματα που συσσωρεύονται κατά χιλιάδες. Και ο κ. Νίκας μέχρι την εμφάνιση Σούκου με τις ευλογίες του περιφερειάρχη, προσπαθούσε να εγκαταστήσει δεματοποιητή στον κάμπο. Σε όλη αυτή τη διαδικασία εξαπέλυε επιθέσεις εναντίον αυτών που αντιδρούσαν στη λύση των δεματοποιητών και φυσικά σήμερα μένει πολιτικά έκθετος γιατί έχασε χρόνο ακολουθώντας την πολιτική Αγγελόπουλου στη διαχείριση των σκουπιδιών.
Ομολογεί λοιπόν ότι η δεματοποίηση δεν αποτελεί λύση χωρίς μονάδα θερμικής επεξεργασίας. Να θυμίσουμε λοιπόν ότι από τις στήλες μας είχαμε αποκαλύψει ότι οι δεματοποιητές δεν ήταν ενδιάμεση λύση αλλά το πρώτο βήμα για κατασκευή μονάδας θερμικής επεξεργασίας των σκουπιδιών. Γράφαμε λοιπόν στις 22 Απριλίου: "Η προηγούμενη ηγεσία της Περιφέρειας μας φόρτωσε τους δεματοποιητές ως προσωρινή λύση, αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα στη διάρκεια της θητείας της δόθηκε "πράσινο φως" για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από την καύση των σκουπιδιών και ήδη από το Σεπτέμβριο είναι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σχετική αίτηση για δημιουργία  εργοστασίου στα Αθίκια. Αλλες πληροφορίες θέλουν να έχει αγοραστεί χώρος αποθήκευσης των δεματοποιημένων σκουπιδιών κοντά στον Αχλαδόκαμπο έτσι ώστε από διάφορες περιοχές τα σκουπίδια να μεταφέρονται σιδηροδρομικώς. Και οι δήμοι θα πληρώνουν εξαιρετικά αλμυρό… αποθήκευτρο προκειμένου να αποσβεστεί το κόστος της μονάδας".
Εκείνη την εποχή ο κ. Νίκας έδινε μάχη για να μας πείσει ότι πρέπει να εγκατασταθεί ο δεματοποιητής. Γιατί όμως, αν δεν ήταν βέβαιος ότι θα κατασκευαστεί εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας των σκουπιδιών; Ρητορική η ερώτηση για μια απάντηση που γνωρίζουμε: Γιατί δεν υπήρχε κανένα σχέδιο παρά μόνον η αγωνία να περάσουν οι εκλογές χωρίς σκουπίδια στους δρόμους. Βλέπετε ήταν η εποχή που Αλευράς και Κοσμόπουλος βρίσκονταν ακόμη στο παιχνίδι. Σήμερα που τον… απάλλαξαν από την παρουσία τους, μπορεί να ομολογεί την ακαταλληλότητα των δεματοποιητών.
Ηλίας Μπιτσάνης
belias@internet.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 20:00

NEWSLETTER