Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 19:53

Ο λαϊκισμός της βάσης του 10 

Ο λαϊκισμός της βάσης του 10 

 

Οι βάσεις εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δείχνουν ειδικά φέτος το πόσο συνδέονται οι επιδόσεις με τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Τα εύκολα θέματα οδήγησαν σε συγκεκριμένα πεδία όλες τις σχολές να έχουν βάσεις εισαγωγής υψηλότερες. Στα πεδία που τα θέματα ήταν πιο δύσκολα έχουμε πτώση των βάσεων. Οι βάσεις εισαγωγής με άλλα λόγια έχουν να κάνουν με το επίπεδο των θεμάτων και όχι με αυτό των μαθητών ή των σχολών. Τα θέματα των εξετάσεων είναι δηλαδή αυτά που καθορίζουν τη βάση και το πόσοι πιάνουν το περιβόητο 10 που τόσο μας έχει απασχολήσει στο παρελθόν.

 

Με εύκολα θέματα το 10 το κατακτούν σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι, όπως έγινε φέτος στα περισσότερα πεδία, ενώ με δύσκολα λιγότεροι. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι φετινοί μαθητές είναι πιο καλοί από τους περσινούς ή από τους προπέρσινους που στην ίδια σχολή πέτυχαν με πολύ λιγότερα μόρια. Δεν ξέρουμε για πόσα χρόνια ακόμα θα υπάρχει ο συγκεκριμένος τρόπος εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα, αλλά είμαστε σίγουροι ότι η συζήτηση για πολύ καιρό σε σχέση με τη βάση του 10 ήταν απολύτως αποπροσανατολιστική και στα όρια του λαϊκισμού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η  εκπαίδευση, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, δεν θα γίνει καλύτερη μέσα από βάσεις και εισαγωγικές εξετάσεις. Είναι καιρός να φύγουμε από τα εύπεπτα και αυτά που σηκώνουν απλώς σκόνη και να μπούμε στα ουσιαστικά που είναι πολύπλοκα και εξαιρετικά πιο δύσκολα.