Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 16:31

Παράδειγμα προς αποφυγή και συμφωνία για τα σημαντικά

Γράφτηκε από τον

 

Από τη δριμεία κριτική και τη σκληρή επίθεση του υποψηφίου περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα στην περιφερειακή αρχή Τατούλη, στην εκδήλωση της επίσημης παρουσίασης της υποψηφιότητάς του στην Τρίπολη από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη:

Ανεπάρκεια και επιπολαιότητα στη διαχείριση των απορριμμάτων, αφού η Πελοπόννησος σήμερα είναι απέραντος σκουπιδότοπος, με ετήσιο πρόστιμο για τη χώρα 13 εκατ. ευρώ και με ανάγκη επίταξης και απαλλοτρίωσης για τη χωροθέτηση του εργοστασίου παρά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και με πολλές εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιηθούν.

Ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος που είναι η ασφάλεια, η συντήρηση και η αναβάθμιση του επαρχιακού και του παλιού εθνικού οδικού δικτύου της Πελοποννήσου, που είναι από τα χειρότερα στην Ελλάδα και που αποτελεί τροχοπέδη για την κάθε είδους ανάπτυξη.

«Ικανότητα» παρέμβασης στο σύστημα παραγωγής έργων, με αποτέλεσμα κοστοβόρες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή τους, εξωφρενικές παρατάσεις και οφειλές πολλών δεκάδων εκατ. ευρώ σε εργολάβους. Ακόμα, «ικανότητα» διάλυσης του κρατικού διοικητικού μηχανισμού της Περιφέρειας, με τη διοίκηση αλλά και μεγάλο μέρος της οικονομικής διαχείρισης να ασκείται από παρατρεχάμενους και μετακλητούς υπαλλήλους και Αναπτυξιακές Εταιρείες. Σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού μεταφερόταν στις Αναπτυξιακές Εταιρείες, όπου ευκολότερα χρηματοδοτούνται εκθέσεις, ταξίδια, προβολή, διαφήμιση και όλα τα συναφή”.

Από τις προτάσεις που ανέφερε: “Ερχεται η δική μας ώρα, για να οργανώσουμε, να προγραμματίσουμε, να αξιοποιήσουμε τους πολύτιμους πόρους για το καλό του τόπου μας, της Περιφέρειάς μας. Ερχεται η ώρα μας, η ώρα της ορθολογικής διαχείρισης των ευρωπαϊκών και των εθνικών προγραμμάτων για την κατασκευή μόνο μεγάλων και σημαντικών έργων, που θα υπακούν στον κανόνα «κόστους - οφέλους» και θα οδηγούν στην πρόοδο και την ανάπτυξη”.

Δεν ξέρω αν με όλα αυτά υπάρχει κανείς που να διαφωνεί από τις μειοψηφίες του Περιφερειακού Συμβουλίου. Είναι επισημάνσεις πραγματικές, υπεύθυνες που καλύπτουν και τους άλλους υποψηφίους περιφερειάρχες από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Παρά τις ιδεολογικές διαφωνίες και τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις όλοι μπορούν να ομονοήσουν πως η περιφερειακή αρχή Τατούλη αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή και να συμφωνήσουν στα μεγάλα και σημαντικά που πρέπει να γίνουν η Περιφέρεια. Αλλωστε, ο “Κλεισθένης” επιβάλλει συνεργασία και συνεννόηση για να πάει μπροστά η Περιφέρεια, για το καλό των πολιτών της.