Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 20:58

Δεν υπάρχει χρόνος για άλλες καθυστερήσεις

Γράφτηκε από τον
Δεν υπάρχει χρόνος για άλλες καθυστερήσεις

 

 

Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας όλο... αναβαθμίζεται κι όλο στα ίδια μένει! Μια δεκαετία τώρα, η μια εξαγγελία διαδέχεται την άλλη αλλά τα πράγματα παραμένουν στάσιμα.

Στη μακρά προεκλογική περίοδο που βρισκόμαστε οι εξαγγελίες θα πυκνώσουν, όπως και το πολιτικό ενδιαφέρον, αλλά επειδή από αυτά χορτάσαμε, καλύτερα είναι να ξεκαθαρίσουν ορισμένα βασικά ζητήματα.

Το κυρίαρχο είναι αν θα δοθεί η λειτουργία του αεροδρομίου με σύμβαση παραχώρησης σε ιδιώτη, όπως έχει γίνει και με τα υπόλοιπα μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να ξεκαθαρίσει ποια επιπρόσθετα έργα για τη λειτουργία του αεροδρομίου θα αναλάβει ο ιδιώτης-ενοικιαστής και ποια θα υλοποιήσει το Δημόσιο-ιδιοκτήτης.

Για την παραχώρηση και τα αναγκαία έργα αναβάθμισης έχουν υπάρξει διάφορες εξαγγελίες αλλά τίποτα δεν προχωρά, μιας και υπάρχει η πίεση του πολιτικού κόστους. Η εκκρεμότητα θα παραμένει και όλα δείχνουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές.

Το διάστημα αυτό θα προωθούνται διάφορα σενάρια και σχέδια, και ο καθένας θα πιέζει με βάση την αντίληψή του για τα πράγματα. Αλλος θέλει διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της λειτουργίας, άλλος παραχώρηση σε ιδιώτη, και άλλος επιδιώκει να του παραχωρηθεί για να το δώσει αυτός σε ιδιώτη με στόχο να βάλει στο παιχνίδι το αεροδρόμιο της Τρίπολης!

Οι βασικές πολιτικές δυνάμεις έχουν βέβαια κατανοήσει ότι η παραχώρηση της λειτουργίας είναι ο μόνος πραγματικός δρόμος για την ουσιαστική αναβάθμιση του αεροδρομίου. Η περιοχή χρειάζεται μια πύλη εισόδου στον κόσμο, και τα αεροδρόμια είναι τα σημαντικότερα έργα υποδομής στον τομέα του τουρισμού. Η αναβάθμιση του αεροδρομίου λοιπόν δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να χάνεται και να εμφανίζεται μόνο προεκλογικά. Χρειάζονται αποφάσεις, οι οποίες δεν μπορούν να καθυστερούν άλλο. Εχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

 

 


NEWSLETTER