Πέμπτη, 16 Μαϊος 2019 20:16

Θολή πορεία με άγνωστη κατάληξη

Γράφτηκε από τον
Θολή πορεία με άγνωστη κατάληξη

Το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών αναμένεται να προσελκύσει η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη.

Μέσα στον Ιούνιο θα ξέρουμε ποιες εταιρείες ενδιαφέρονται να αναλάβουν την κατασκευή με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Τα σπουδαία όμως είναι στις επόμενες φάσεις, όπου θα οριστικοποιηθεί η μελέτη της κατασκευής και θα υπάρξει κατάληξη με τις τελικές προσφορές μέσα από τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Υπάρχει δηλαδή ακόμα μεγάλη πορεία για να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε ακριβή χρονικό ορίζοντα πορείας του έργου.

Στα βασικά των εκκρεμοτήτων είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δρόμου αλλά και η ακριβής χωροθέτησή του. Το ποια θα είναι τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου περιγράφεται σε αδρές γραμμές στην παρούσα φάση της προκήρυξης, αλλά δεν είναι απολύτως διευκρινισμένα. Υπάρχει σε κάποιο υπουργείο και σε κάποια γραφεία καταχωνιασμένη μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία έχει τη χωροθέτηση και τα χαρακτηριστικά του δρόμου και την οποία κάποιοι γνωρίζουν και οι περισσότεροι αγνοούν. Η μελέτη δεν παρουσιάζεται επίσημα γιατί προφανώς κάποιοι δεν θέλουν αντιδράσεις προεκλογικά. Σε κάθε περίπτωση η μη επίσημη παρουσίαση κρύβει σκοπιμότητες, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στον καθένα να υποθέτει το οτιδήποτε.

Τα θολά σημεία που υπάρχουν δείχνουν ότι θα έχουμε μεγάλο παζάρι στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου. Αν μπλέξουν σε αυτόν τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά και αρχίσουν και οι κάθε μορφής εκπτώσεις πολύ φοβούμαστε ότι θα αποδειχθεί άνθρακες ο θησαυρός. Είμαστε λίγες ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές και μερικές εβδομάδες πριν τις βουλευτικές. Σε ένα τέτοιο πολιτικό περιβάλλον κυριαρχούν οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες και δύσκολα προχωρούν μεγάλα έργα. Ολα δείχνουν ότι και το συγκεκριμένο έργο θα πέσει θύμα των σκοπιμοτήτων. Το πόσο άσχημα θα είναι τα πράγματα θα το μάθουμε από την επόμενη κυβέρνηση και την αντίστοιχη πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, όταν θα ανοιχτούν οι ντουλάπες και θα βγουν οι σκελετοί, όπως γίνεται κάθε φορά σε αυτήν τη χώρα.

 


NEWSLETTER