Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019 14:51

Ζήτημα στοιχειώδους σοβαρότητας

Γράφτηκε από τον

Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί ένας φορέας με την ονομασία ΠΑΚΟΕ ο οποίος παρουσιάζει διάφορες μετρήσεις για την καταλληλότητα των θαλάσσιων νερών για κολύμβηση. Το πρώτο ζήτημα είναι το τι είναι αυτό το ΠΑΚΟΕ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του  ο πλήρης τίτλος είναι «Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, ΚΕΚ ΠΑΚΟΕ - Οικοσύστημα Ελλάς, OIKOEN - Οικο-Γη».

Στην παρουσίασή του, πάντα από την ιστοσελίδα του, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε, το ΚΕΚ ΠΑΚΟΕ, το Οικοσύστημα Ελλάς, η ΟΙΚΟΕΝ και η Οικο-Γη είναι μη κερδοσκοπικοί φορείς του ιδιωτικού τομέα που έχουν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, του περιβάλλοντος και την προστασία του καταναλωτή. Εχουν οργανώσει επιστημονικά εργαστήρια και ομάδες από εμπειρογνώμονες και ερευνητές, με σκοπό τη μελέτη των περιβαλλοντικών προβλημάτων και την εκπόνηση διαφόρων μελετών για ολοκληρωμένες και εφικτές σ’ αυτά λύσεις».

Αυτά νομίζουμε ότι είναι αρκετά για να καταλάβει ο καθένας περί τίνος πρόκειται.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά τα Μέσα Ενημέρωσης και την ελαφρότητα με την οποία δημοσιοποιούν μετρήσεις για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Το ΠΑΚΟΕ δεν είναι φορέας πιστοποίησης καταλληλότητας των νερών, δεν γνωρίζουμε τι όρια θέτει, ποια μεθοδολογία ακολουθεί στις μετρήσεις και πολλά άλλα. Η αξιοπιστία του, με δυο λόγια, είναι αμφίβολη. Την καταλληλότητα των θαλάσσιων νερών υπάρχουν κρατικοί και δημοτικοί φορείς οι οποίοι την πιστοποιούν και ο ρόλος τους είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και γενικότερα του δημόσιου συμφέροντος. Αν κάποιος θεωρεί ότι οι Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Υγείας των κρατικών δομών ή η ΔΕΥΑΚ στην περιοχή της Καλαμάτας δεν προστατεύουν τη δημόσια υγεία και δίνουν ψευδή στοιχεία, να προσφύγει στα αρμόδια δικαστικά όργανα.

Το ίδιο ισχύει βεβαίως και από την αντίθετη πλευρά, οι δημόσιοι φορείς έχουν χρέος να προσφύγουν κατά όσων επικαλούνται στοιχεία αμφίβολης αξιοπιστίας. Το ζήτημα ενώ φαίνεται απλό δεν είναι. Το μυστικό βρίσκεται στον τρόπο που γίνονται οι μετρήσεις και στη μεθοδολογία που ακολουθείται. Σε κάθε περίπτωση μια χώρα θα γίνει σοβαρή όταν αποκτήσει διαδικασίες και για το ποιος μετρά και ποιος ενημερώνει. Μέχρι τότε ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει και όπως θέλει.