Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019 21:53

Με συνεννόηση θα ληφθούν οι σημαντικές αποφάσεις

Γράφτηκε από τον

Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με πρώτο την εξεύρεση τρόπου κυβερνησιμότητας δήμων και περιφερειών, προσδοκά από τη νέα κυβέρνηση ο δήμαρχος Καλαμάτας και νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, όπως δήλωσε το βράδυ της Κυριακής των εκλογών στην “Ε”.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “η σημερινή διακήρυξη του νέου πρωθυπουργού για συναίνεση, συνεννόηση κι εργατικότητα αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να πάει ο τόπος μας μπροστά”.

Πέρα από το ζήτημα της κυβερνησιμότητας, της διοίκησης σε δήμους και περιφέρειες, οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες πρέπει να επιδιώξουν να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν στα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια για το καλό του τόπου τους. Για να ληφθούν οι σημαντικές αποφάσεις στα σοβαρά θέματα, αυτές που θα πάνε πιο μπροστά τον τόπο τους και θα οδηγήσουν στην πρόοδο και την ευημερία των πολιτών.

Οπως έχει δεσμευτεί ο νέος περιφερειάρχης, οφείλει να συνεργαστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με δυνάμεις των μειοψηφιών, με παρατάξεις και πρόσωπα, για να επιλεγούν και να δρομολογηθούν τα πιο σημαντικά έργα.

Στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ που σχεδιάζει, η συνεργασία είναι επιτακτική, είναι η αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος. Με τη συνεννόηση και τη συναίνεση θα επιλεγούν τα πιο σημαντικά έργα σε κάθε νομό. Για τη Μεσσηνία, οι προτεραιότητες είναι στους οδικούς άξονες, οι δρόμοι Μεσσήνη - Εύα - Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη, Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι και ο κεντρικός επαρχιακός της Μάνης.

Ο νέος περιφερειάρχης οφείλει να συνεργαστεί και με τους νέους δημάρχους. Κοινός είναι ο στόχος, την αυτοδιοίκηση και τον ίδιο κόσμο υπηρετούν. Συνεργάτες είναι, όχι το αφεντικό και οι υποτελείς του. Μέσα από τη συνεργασία με τους δημάρχους, μακριά από ψηφοθηρικές λογικές και ρουσφετολογικές πρακτικές, το Περιφερειακό Συμβούλιο θα εγκρίνει προγραμματικές συμβάσεις για σημαντικά και σπουδαία έργα. Οχι για τη βελτίωση των αγροτικών δρόμων Κωνσταντίνοι - Πολίχνη και Καλλιρρόη - Βασιλικό, που εγκρίθηκαν πρόσφατα και τα οποία κανόνισε σαν ρουσφέτι τοπικός “παράγοντας”. Αλλά για έργα αναγκαία, όπως οι επισκευές στο πρώην Πολυκλαδικό Λύκειο και το 18ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας ή η κατασκευή του κυκλικού κόμβου στο “Φωτεινή”.