Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020 19:50

Ο κάθε κατεργάρης να κάτσει στον πάγκο του

Γράφτηκε από τον

 

Το πόρισμα ελέγχου για την «Πελοπόννησος Α.Ε.» πιστοποιεί αυτό που πολλοί εδώ και χρόνια αντιλαμβανόμασταν σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας Τατούλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Μέσα από τις προγραμματικές συμβάσεις της Περιφέρειας με την «Πελοπόννησος Α.Ε.» χρηματοδοτούνταν μία σειρά από δράσεις κάτω από το ραντάρ του δημόσιου ελεγκτικού. Δράσεις όπως αυτή η αστειότητα για την προώθηση δήθεν του εναλλακτικού τουρισμού προεκλογικά στην Καλαμάτα, η οποία όπως φαίνεται είχε ως μοναδικό στόχο τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων προσώπων σε σχέση με τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου. Η «εναλλακτική» χρηματοδότηση ήταν ο στόχος και όπως φαίνεται το σύστημα δούλευε μια χαρά και παρήγαγε συγκεκριμένα πολιτικά αποτελέσματα. Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε όλοι και αναλυτικά ποιοι ήταν στο «μητρώο» της συγκεκριμένης εταιρείας και έπαιρναν τις «δουλειές» για να καταλάβουμε και τις πολιτικές στοιχίσεις στις εκλογές.

Το ερώτημα πλέον είναι πώς θα αξιοποιηθούν τα ευρήματα του ελέγχου στην κατεύθυνση της απόδοσης ευθυνών. Η ανάδειξη των πολιτικών ευθυνών με ξεκάθαρο και αποφασιστικό τρόπο είναι σίγουρα το πρώτο μεγάλο ζήτημα, έτσι ώστε να σταματήσουν ορισμένοι και ορισμένες να παριστάνουν τις αθώες περιστερές, αλλά και να κουνούν το δάχτυλο στην κοινωνία. Να ξεμπλέκουμε δηλαδή πολιτικά με ένα σύστημα νταραβερτζήδων που παριστάνουν τα λιοντάρια για να κρύψουν ότι είναι απλώς τρωκτικά!

Ο καταλογισμός της πολιτικής ευθύνης όμως δεν θεωρούμε ότι αρκεί, πρέπει να υπάρξει και ουσιαστική τιμωρία μέσα από τη στοιχειοθέτηση συγκεκριμένων ποινικών αδικημάτων. Η απόδοση συγκεκριμένων ευθυνών και η τιμωρία για πράξεις και παραλείψεις χρειάζεται για να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους προσπαθήσουν στο μέλλον να χρησιμοποιήσουν τα ίδια εργαλεία για να εγκαταστήσουν παρόμοια συστήματα. Η πολιτική ζωή του τόπου κεντρικά και τοπικά έχει ανάγκη την αποκατάσταση της ηθικής διάστασης. Είναι άλλο πράγμα η πολιτική διαφωνία και άλλο η χρησιμοποίηση χρημάτων του ελληνικού λαού για να στήνονται συστήματα και να οικοδομούνται καριέρες. Το απόστημα πρέπει να σπάσει και ο κάθε κατεργάρης να κάτσει στον πάγκο του.