Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 16:01

Στο σχολείο να μάθουν ποια είναι η μαγκιά στην οδήγηση

Στο σχολείο να μάθουν ποια είναι η μαγκιά στην οδήγηση

“Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί”, ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα της σημαντικής δράσης της 14ης Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς Ατυχήματα, που οργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς” και στο οποίο συμμετείχε και η Καλαμάτα.

Για την περίοδο που υλοποιείται, ορθά έχει επιλεγεί το Ιστορικό Κέντρο της πόλης, καθώς εκεί “χτυπάει η καρδιά της διασκέδασης” με πελάτες - πρωταγωνιστές τους νέους και κυρίως τους φοιτητές.
Στη σωστή κατεύθυνση είναι και το μήνυμα - προτροπή της δράσης στις παρέες, να ορίσουν ένα άτομο που δεν θα καταναλώσει ποτό τη συγκεκριμένη βραδιά και θα αναλάβει τον ρόλο του “οδηγού της παρέας”. Και αν και αυτό το άτομο δεν αντέξει στον πειρασμό του αλκοόλ, το αυτοκίνητο ή η μηχανή πρέπει να μείνει στο Ιστορικό Κέντρο και η επιστροφή στο σπίτι να γίνει με ασφάλεια, με ταξί. Οχι μόνο τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου, αλλά κάθε νύχτα διασκέδασης, όπου η κατανάλωση αλκοόλ υπερβαίνει τα όρια.
Το Ι.Ο.ΑΣ. “Πάνος Μυλωνάς” σημειώνει ότι “στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, ένα μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε όσο πιο μακριά γίνεται, ώστε να σωθούν ζωές, αφού τα θανατηφόρα τροχαία είναι μια μάστιγα που πρέπει να σταματήσει”. Ενα μήνυμα που αφορά την παρέα, τον οδηγό και τους επιβάτες, κάθε μέρα και νύχτα διασκέδασης.
Τέτοιες δράσεις πρέπει να υλοποιούνται με ευθύνη της Πολιτείας σε τακτά χρονικά διαστήματα, όχι μόνο μία φορά το χρόνο και να έχουν αναφορά σε όλα τα ζητήματα, κινδύνους και απειλές στην άσφαλτο. Το πιο σωστό και αποτελεσματικό θα ήταν τα μηνύματα για την οδική ασφάλεια να στέλνονται στα σχολεία, στα γυμνάσια και τα λύκεια, που τα παιδιά βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία της εφηβείας.
Η οδική - οδηγική παιδεία και συμπεριφορά να είναι μάθημα στα σχολεία. Να μαθαίνουν τα παιδιά ότι στην οδήγηση σε αυτοκίνητα και μηχανάκια δεν επιτρέπονται ψευτομαγκιές. Και ψευτομαγκιά είναι: Να οδηγείς αυτοκίνητο χωρίς να φοράς ζώνη ασφαλείας. Να καβαλάς μηχανάκι χωρίς κράνος. Να παραβιάζεις τη διπλή διαχωριστική γραμμή και να κάνεις προσπεράσεις, όπου δεν επιτρέπεται. Να παραβιάζεις τον κόκκινο σηματοδότη και να μην ελέγχεις το STOP. Να οδηγείς ανάποδα στον μονόδρομο. Να κάνεις σούζες και να οδηγείς επικίνδυνα, για να κάνεις εντύπωση.
Στο σχολείο ένα παιδί πρέπει να μάθει ότι δεν οδηγούμε ποτέ υπό την επήρεια αλκοόλ. Στο σχολείο ένα παιδί πρέπει να μάθει ότι μαγκιά είναι να οδηγεί αυτοκίνητο ή μηχανάκι, έχοντας ως προτεραιότητα τη δική του και την προστασία των συνανθρώπων του. Μόνο με τη συγκεκριμένη μαγκιά θα μειωθεί ο άδικος φόρος αίματος στην άσφαλτο. Το παιδί πρέπει να μάθει ότι πίσω στο σπίτι πάντα κάποιος θα το περιμένει.