Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2020 18:40

Γενναίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας

Γράφτηκε από τον

Το θέμα της παραβατικότητας συζητείται για μια ακόμα φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Αυτή τη φορά η συζήτηση γίνεται μετά το τραγικό γεγονός της δολοφονίας 18χρονου Ρομά από 63χρονο στην Πιπερίτσα, τη στιγμή που επιχείρησε να διαφύγει μετά από απόπειρα κλοπής και των επεισοδίων που ακολούθησαν στην περιοχή και σε διάφορα μέρη της χώρας από την πλευρά των Ρομά.
Το θέμα είναι σύνθετο, είναι ζήτημα καταστολής και πρόληψης. Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και υποχρέωση της Πολιτείας, που όλα αυτά τα χρόνια έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα. Η τρανταχτή επιβεβαίωση της αποτυχίας, αυτό που λεγόταν εδώ και χρόνια στις τοπικές κοινωνίες ως απειλή και έκφραση αγανάκτησης για την έξαρση της παραβατικότητας, πως “οι πολίτες θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους”, έγινε πράξη.
Η Πολιτεία έχει αποτύχει και στην πρόληψη και στην καταστολή. Εχει αποτύχει στα προγράμματα στέγασης, παιδείας και κοινωνικοποίησης των Ρομά. Η κατασκήνωση στην Μπιρμπίτα διαλύθηκε, γιατί ήταν γκέτο και οι Ρομά δεν την ήθελαν, καθώς ήταν στο βάλτο και μακριά από την Καλαμάτα. Μακριά, όμως, κατά την ίδια λογική είναι και τα οικόπεδα που οι Ρομά αγόρασαν στο Πλατύ, στ’ Αρφαρά, στο Αριοχώρι κι έφτιαξαν σπίτια ή παράγκες. Γκέτο ωστόσο κι εκεί. Δεν άλλαξε κάτι και τα χωριά της περιοχής μαρτυρούν.
Γκέτο και στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας, τον παράνομο, καθώς εκεί έχουν καταπατηθεί δημόσιες εκτάσεις που προορίζονταν για εργατικές κατοικίες, αλλά και ιδιωτικές περιουσίες που οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να τις αξιοποιήσουν. Ολα αυτά τα χρόνια η Πολιτεία παρατηρεί άβουλη τη διαιώνιση της παρανομίας χωρίς να δίνει λύση. Ας αποφασίσει να αφήσει το χώρο στους Ρομά και να τον πολεοδομήσει - ρυμοτομήσει, για να υπάρξει αξιοπρεπής και ανθρώπινη διαβίωση και να παραχωρηθούν άλλα οικόπεδα στους ιδιοκτήτες, για να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.
Στο ζήτημα της εκπαίδευσης των τσιγγανοπαίδων που συνδέεται με την επιδότηση των οικογενειών τους, άλλη αποτυχία. Σε σχολεία γκέτο τα τσιγγανόπαιδα που ξεκινούν τη σχολική χρονιά, λιγοστεύουν στην πορεία και η πρόοδός τους είναι ανύπαρκτη.
Στο ζήτημα της καταστολής, η εφαρμογή των νόμων παραμένει το ζητούμενο. Οι κάτοικοι των χωριών, ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους στην πλειονότητα, νιώθουν ανασφαλείς και απροστάτευτοι. Την ώρα που ανακοινώνεται η ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στην περιοχή Καλαμάτας - Μεσσήνης, με 30 αστυνομικούς στην ΟΠΚΕ, οι κλοπές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στα χωριά.
Και όλα αυτά ενώ η κοινωνία των χωριών της Καλαμάτας περιμένει την υλοποίηση του μνημονίου συνεργασίας για το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΥΚ) Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας, που θα λειτουργήσει στο ιστορικό Δημαρχείο της Καλαμάτας και το οποίο συνυπέγραψαν στις 27 Αυγούστου στην Αθήνα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.
Στην πανηγυρική ανακοίνωση της υπογραφής αναφερόταν: “Αποφασίστηκε δε, περίπου μέσα σε ένα μήνα από την υπογραφή του μνημονίου, να συσταθεί Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΥΚ) Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο θα στελεχώνεται από αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας και το απαραίτητο αστυνομικό προσωπικό, καθώς επίσης από προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας με το αντίστοιχο προσωπικό”. Δύο μήνες πέρασαν και το ΕΣΥΚ είναι άφαντο. Κέντρο που δεν θα λειτουργεί αργίες και Κυριακές και θα σταματάει τη λειτουργία του στις 12.30 το μεσημέρι του Σαββάτου...
Από αποφάσεις γενναίες που θα αψηφούν το πολιτικό κόστος έχει ανάγκη το ζήτημα της παραβατικότητας. Αποφάσεις με ισονομία, που θα λάβουν υπόψη τους την μέχρι τώρα αποτυχία και θα υλοποιούνται χωρίς φόβο και σκοπιμότητες.